Νέα έρευνα γιατρών από την Αργεντινή δείχνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο σύνδεσης της μικροκεφαλίας των νεογνών με ένα εντομοκτόνο και όχι με τον ιό Ζίκα
Το ξέσπασμα του προβλήματος της «μικροκεφαλίας» των νεογνών, η οποία συνέπεσε με την εξάπλωση του ιού Ζήκα , συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο , αρκετούς μήνες μετά το πρώτο περιστατικό που γνωστοποιήθηκε.
Η λοίμωξη από τον ιό Ζήκα είχε συνδεθεί άμεσα με τα νεογέννητα μωρά με μικροκεφαλία.
Αυτή η σύνδεση όμως αμφισβητήθηκε πρόσφατα από μια ομάδα γιατρών της Αργεντινής . Η ομάδα υποψιάζεται ότι ο υπεύθυνος για την «επιδημία» της μικροκεφαλίας είναι ένα εντομοκτόνο που παράγεται από εταιρεία – παρακλάδι της Monsanto (εντομοκτόνο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει από τον δάγγειο πυρετό).
Το pyriproxifen είναι ένα εντομοκτόνο που καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών, του οποίου η χρήση συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μάχη ενάντια στο δάγκειο πυρετό. Το εντομοκτόνο προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κουνούπια ικανές να τα σκοτώσουν ή να τα καταστήσουν στείρα, μειώνοντας τον αριθμό τους.
Σύμφωνα με έκθεση, «το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των νεογνών με μικροκεφαλία οι μητέρες ζούσαν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους σε περιοχές όπου το υπουργείο Υγείας προσθέτει το εντομοκτόνο Pyriproxyfen στο πόσιμο νερό, δεν είναι σύμπτωση».
Για παράδειγμα , το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε εισάγει pyriproxyfen στην πολιτεία του Pernambuco.
Στην περιοχή , ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιού Aedes aegypti , το οποίο φέρει τον ιό Ζήκα , είναι ιδιαίτερα μεγάλος , είπε το PCST . Το Pernambuco είναι επίσης η πρώτη πολιτεία στην Βραζιλία όπου παρατηρήθηκε το πρόβλημα . Σε αυτή τη πολιτεία βρίσκεται το 35% του συνόλου των περιπτώσεων μικροκεφαλίας στη χώρα.
Το Pyriproxifen παρασκευάζεται από τον «στρατηγικό εταίρο» της Μονσάντο, Sumitomo Chemical, και χρησιμοποιείται στη Βραζιλία τους τελευταίους 18 μήνες.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να γνωστοποιηθεί εάν ο ιός Ζίκα είναι πραγματικά υπεύθυνος για την μικροεγκεφαλία, αφού μέχρι στιγμής τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ερευνητικές ομάδες από την Αργεντινή και τη Βραζιλία δεν αποδεικνύονται επιστημονικά.