Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο προσφυγικό με τους πρόσφυγες να βρίσκονται στη μέση των πολιτικών διαξιφισμών. Στην Ειδομένη βρίσκονται αποκλεισμένοι πρόσφυγες καθώς η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορά της με το σταγονόμετρο, δεχόμενη μόνο Σύρους και Ιρακινούς που έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν στην Τουρκία τους πρόσφυγες που εντοπίζουν στο Αιγαίο, με τον Π. Καμμένο να τονίζει πως η Ελλάδα είναι ανοικτή στο να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι για ανεφοδιασμό των πλοίων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης.
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης έγινε αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών που είχαν καταλάβει πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην επιτρέψει τη διέλευσή τους από τα σύνορα.
Στα Τέμπη, η Αστυνομία έχει σταματήσει πέντε λεωφορεία, καθώς υπάρχει εντολή να μειωθεί η ροή των προσφύγων προς τα σύνορα όπου επικρατεί συνωστισμός. Εκεί, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται, φοβούμενοι πως θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, λεωφορεία με Αφγανούς πρόσφυγες επιστρέφουν στην Αθήνα ενώ στην Κοζάνη επιστρέφουν τέσσερα λεωφορεία με Σύρους πρόσφυγες, που είχαν αναχωρήσει νωρίτερα για την Ειδομένη.
Την ίδια στιγμή, πλοία με πρόσφυγες φτάνουν στον Πειραιά, με άλλο ένα πλοίο που μεταφέρει 1130 ανθρώπους να αναμένεται το απόγευμα. Πάνω από 1000 πρόσφυγες είναι συγκεντρωμένοι στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ αναμένοντας να επιβιβαστούν σε λεωφορεία. Με ανακοίνωσή της η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών αναφέρει «Σας απευθύνουμε έκκληση για βρεφικό ρουχισμό από 0-2 ετών και προϊόντα περιποίησης, αλλά και για τρόφιμα ταξιδίου (μπάρες δημητριακών, ξηροί καρποί, μπισκότα, σοκοφρέτες, κρουασάν κλπ) που μπορείτε να παραδίνετε στον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε1, αφού προηγουμένως συνεννοηθείτε καλώντας το 6906408586».
Επικοινωνία Τσίπρα – Ρούτε
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της Ένωσης να εφαρμόσει την συμφωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του, απέστειλε επιστολή στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την άμεση έλευση πλοίων ανατολικά των ελληνικών νησιών. «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους τους οποίους συγκάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο ο Πάνος Καμμένος. «Έστειλα μία επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ομόφωνα», συμπλήρωσε. Μάλιστα, ο υπουργός αποκάλυψε πως ο Τούρκος εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας, είχε πει πως όσα λέει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, χαρακτηρίζοντάς τα «bullshit».
Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών
Ο πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε, στον πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Αντρέα Ίκιτς Μπεμ, διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Π. Μαυροειδής τόνισε πως η Ελλάδα επωμίζεται δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από άλλους, την ώρα που οι χώρες των Βαλκανίων και η Αυστρία επιχειρούν να λάβουν αποφάσεις εν τη απουσία της Αθήνας.
Απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας η Βιέννη
«Οι συναντήσεις αυτές των δυτικών Βαλκανίων διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα» απάντησε η Αυστρία στις επικρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως παρόμοιες συναντήσεις γίνονται τακτικά. «Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας.
Συνάντηση πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Γεννηματά
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ζήτησε συνάντηση πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην πρόταση απάντησε θετικά ο Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για οποιοδήποτε θέμα προκειμένου να χαραχθεί μία εθνική γραμμή.
Θετικός ο Τσίπρας σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών
Ανοικτός σε Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας που τηλεφώνησε στην επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που προγραμματίζεται στις 6 Μαρτίου.
Υπέρ ευρωπαϊκής προσέγγισης στο προσφυγικό, Κομισιόν και ολλανδική Προεδρία
«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», σημειώνεται σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν Κομισιόν και Ολλανδική προεδρία.
Όπως επισημαίνουν ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».
Δύο νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων προωθεί η κυβέρνηση
Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, με τις τοποθεσίες που εξετάζονται να είναι έξω από τον Βόλο, σε χώρο που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ.