Όπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, «πέρασαν 12 χρόνια απ΄ το ξεπούλημα – σκάνδαλο της BA Χαλκιδικής στην Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold). Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ειπωθεί και λέγονται ακόμα ψέματα, που αφορούν τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης.»

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στο φυλλάδιο

ΨΕΜΑ: Τίποτα δεν αλλάζει. Η Χαλκιδική είναι μεταλλευτική περιοχή απ’ τα χρόνια του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Συνεχίζουμε τη μεταλλευτική δραστηριότητα με νέα τεχνολογία.

Αλήθεια: Μέχρι τώρα υπήρχε μικρής κλίμακας, αποκλειστικά υπόγεια εξόρυξη. Ακόμη όμως και αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει αφήσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή. Στις Σκουριές μιλάμε για μεγάλης κλίμακας ανοιχτή, επιφανειακή εξόρυξη. Είναι μια βάρβαρη επέμβαση σε έναν τόπο μικρό και πυκνοκατοικημένο με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον (Άγιο Όρος, πατρίδα του Αριστοτέλη).

ΨΕΜΑ: Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει απ’ την εξόρυξη. Όποια ζημιά γίνει μπορεί να διορθωθεί, είναι αναστρέψιμη. Όλα έχουν μελετηθεί από επιστήμονες.

Αλήθεια: 3.800 στρέμματα αρχέγονου δάσους και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι καταστρέφονται. Αποστραγγίζεται ο μεγαλύτερος υδροφορέας της Χαλκιδικής. Τα νερά ρυπαίνονται. Τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων θα αποτεθούν στα ρέματα της περιοχής που βρίσκονται πάνω από επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα. Χιλιάδες τόνοι σκόνης εμπλουτισμένης με βαρέα τοξικά μέταλλα (3.116 τόνοι/ώρα μόνο απ’ τις Σκουριές) θα αιωρούνται στον αέρα και θα μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες που δε χρηματοδοτούνται απ’ την εταιρεία οι καταστροφές θα είναι μόνιμες, μη αναστρέψιμες.

ΨΕΜΑ: Η εταιρεία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στηρίζει τους εργαζόμενους.

Αλήθεια: Πολλοί εργαζόμενοι μέχρι τώρα πληρώνονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, και η εταιρεία δε δίστασε να τους πετάξει στο δρόμο μόλις έπεσαν οι τιμές των μετάλλων, εκβιάζοντας παράλληλα για αδειοδοτήσεις που δεν έχει. Το κράτος δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τη μεταβίβαση. Η εταιρεία δε φορολογείται στην Ελλάδα και τα κέρδη της φυγαδεύονται σε φορολογικούς παραδείσους (Μπαρμπέιντος).

ΨΕΜΑ: Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αν σταματήσει η επένδυση.

Αλήθεια: Σε πλήρη ανάπτυξη του έργου σύμφωνα με τη μελέτη της ίδιας της εταιρείας οι θέσεις εργασίας θα είναι περίπου 1300. Αν όμως πραγματοποιηθεί η εξόρυξη, θα χαθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας απ’ τον τουρισμό, την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την οικοδομική δραστηριότητα, τη δασική εκμετάλλευση, τη μεταποίηση και επίσης πολλές θέσεις στη Θεσσαλονίκη που τροφοδοτεί τη Χαλκιδική.

ΨΕΜΑ: Η δικαιοσύνη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι πολιτικοί που διαχειρίζονται την εξουσία θα λύσουν το θέμα προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Αλήθεια: Οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣΤΕ και ο χειρισμός του ζητήματος απ’ τους πολιτικούς παρά τις υποσχέσεις, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε τα καταδικαστικά για την εταιρεία πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος έκαναν πάνω από δυο χρόνια να δημοσιοποιηθούν.

ΨΕΜΑ: Το θέμα αφορά μόνο τη ΒΑ Χαλκιδική. Δεν υπάρχει λόγος ευρύτερης αναστάτωσης.

Αλήθεια: Το θέμα μας αφορά όλους. Είναι κομμάτι της επίθεσης που δεχόμαστε όλοι σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ειδικότερα το θέμα των εξορύξεων αφορά όχι μόνο τη ΒΑ Χαλκιδική με 34 ήδη διαπιστωμένες μεταλλευτικές θέσεις, αλλά και τη Σιθωνία, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, μιας και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό όλες αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται μεταλλευτικές. Αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη που θα γίνει αποδέκτης πολλών τόνων τοξικών ρύπων.

ΨΕΜΑ: ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ.

Αλήθεια: Ορισμένες εργασίες απλά αναστέλλονται για λόγους που αφορούν την εταιρεία. Πτώση της τιμής των μετάλλων, προβλήματα στην αδειοδότηση έργων της. Ταυτόχρονα η εταιρεία με ταχύτατους ρυθμούς επικεντρώνει στο έργο της Ολυμπιάδας. Ζητάει άδεια αναβάθμισης του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα για να επεξεργάζεται μετάλλευμα από εξόρυξη του μεταλλείου Ολυμπιάδας -που έχει να δουλέψει απ’ το 1995- χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες κυανίου. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το επενδυτικό σχέδιο είναι ενιαίο. Θα συνεχίσουν τις εργασίες στις Σκουριές μόλις είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια μαζί με χιλιάδες άλλους συναγωνιστές για τη σωτηρία του τόπου τους. Για να παραδώσουν –όπως έχουν υποχρέωση – αυτόν τον τόπο στα παιδιά τους, όπως τον παρέλαβαν απ’ τους γονείς και τους παππούδες τους και να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να δουλεύουν εκεί. Εξαιτίας αυτού του δίκαιου αγώνα, υπάρχουν σήμερα πάνω από 400 διωκόμενοι με κατασκευασμένες κατηγορίες.