Του Παύλου Κιρκασίδη

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δήμαρχος Δραπετσώνας-Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, εξέφρασαν την «απορία» τους για το «πώς είναι δυνατόν, για ένα ζήτημα το οποίο, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν δείχνει να έχει αντίρρηση κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς και για το οποίο μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δημόσια κατ' επανάληψη, τόσο προεκλογικά όσο και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, να μην έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια», ενώ ταυτόχρονα δεν δίστασαν να κάνουν ευθέως λόγο για «ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων που από το παρασκήνιο “ναρκοθετούν” την ολοκλήρωση της παραχώρησης».

Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης κάνουν λόγο για «ανεξήγητη τελμάτωση» της υπόθεσης και για ανάγκη άμεσων ενεργειών προκειμένου να μπορέσει άμεσα να ξεκινήσει η ανάπλαση της περιοχής, σε πρώτη φάση σε επίπεδο προσβασιμότητας και ασφάλειας, κάτι το οποίο αποτελεί έργο πνοής για ολόκληρη την περιοχή του Πειραιά, τον οποίον χαρακτήρισαν ως μια από τις πιο «ηττημένες περιβαλλοντικά» πόλεις της Ευρώπης.


 

Το απίστευτο κουβάρι της υπόθεσης


Η εμβαδού 99 στρεμμάτων επίμαχη έκταση ανήκει καθ' ολοκληρία στο Ελληνικό Δημόσιο και μετά το, προ 20 ετών, κλείσιμο του εργοστασίου Λιπασμάτων, η περιοχή θα περιερχόταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, η ευρύτερη 640 στρεμμάτων περιοχή ανήκει σε αριθμό μεγάλων εταιρειών, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης, «παρότι για λόγους τακτικής φρόντισαν να μην κάνουν, επι σειρά ετών, αισθητή την παρουσία τους, είναι πέραν του σαφούς πως θίγονται άμεσα, λόγω της αλλαγής χρήσης και συντελεστή δόμησης που εν τω μεταξύ άλλαξαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το νέο πρόσωπο που θα αποκτούσε το σημείο, και το οποίο εμφανώς δεν θα επέτρεπε πλέον οποιαδήποτε ανάπτυξη βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

Ανάμεσα στις εταιρίες-ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων της επίμαχης περιοχής που ανήκουν πλέον στους «θιγόμενους», Εθνική Τράπεζα, Lafarge, BP, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς, μέσα στα 640 αυτά στρέμματα υπάρχει τμήμα που ανήκει στον ΟΛΠ το οποίο μάλιστα βρίσκεται μέσα στο πακέτο πώλησης.

Ο νόμος Μανιάτη που βαφτίζει την περιοχή «Λιμενοβιομηχανική ζώνη»

Ωστόσο, με τον Νόμο 4277/2014 που καταφέρνει να περάσει στη Βουλή ο υπ.  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά. της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Μανιάτης και μόλις ελάχιστες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, χαρακτηρίζοντας και πάλι την παραλία ως «Λιμενοβιομηχανική ζώνη» στην οποία επιτρέπεται εκ νέου η εγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών αλλά και μεταποιητικών επιχειρήσεων, κάτι που φυσικά ακύρωνε κάθε σχέδιο του Δήμου για μια περιοχή που θα αποτελούσε μια τεράστια ανάσα για τους κατοίκους του Πειραιά και έναν πόλο έλξης για εκατομμύρια κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Η αξιοθαύμαστη «διορατικότητα» του Μελισσανίδη

Εντύπωση, στο σημείο αυτό, προκαλεί η απίστευτη «επιχειρηματική διορατικότητα» που επέδειξε η OIL ONE συμφερόντων Μελισσανίδη, καθώς, ήδη από το 2012 είχε φροντίσει να αποκτήσει τις πρώην εγκαταστάσεις της BP και άρχισε να τις λειτουργεί από το τέλος του 2013, έχοντας όμως τώρα τη δυνατότητα να αποθηκεύει 20.000 κυβ. μέτρα υγρών καυσίμων και 3.500 κυβικά ορυκτελαίων και όλα αυτά, μόλις 50 μέτρα από χιλιάδες σπίτια και 250 από σχολεία.

Τότε, σχεδόν το σύνολο του Τύπου έκανε λόγο για «νόμο-σκάνδαλο» και για «φωτογραφικές διατάξεις» τα δημοσιεύματα αυτά ωστόσο δεν έδειξαν να αποτελούν κάποιο εμπόδιο για την περαιτέρω λειτουργία της συγκεκριμένης βαριάς βιομηχανίας η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα, πλέον απολύτως σύννομα, απασχολώντας 40 συνολικά εργαζόμενους.

Ο Νόμος Λαφαζάνη που ακυρώνει τον Νόμο Μανιάτη

Από τη θέση του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2015 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανατρέπει την υπουργική απόφαση του Γιάννη Μανιάτη με την οποία, ο πρώην ΥΠΕΚ άλλαξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Με την ρύθμιση αυτή, τα Λιπάσματα χαρακτηρίστηκαν και πάλι ως περιοχή «Ανάπλασης» χάνοντας τον χαρακτήρα της «Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης» που προέβλεπε για εγκατάσταση βιομηχανιών κ.λπ μονάδων που επιβάρυναν σημαντικά το περιβάλλον. 

Ταυτόχρονα, μείωσε και πάλι τον συντελεστή δόμησης στο 0,15, όταν ο νόμος του Μανιάτη τον είχε αυξήσει σε 0,6, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 130.000 τ.μ μπετόν, στην περιοχή.


Σήμερα όλοι δηλώνουν «αναρμόδιοι»


Στη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Δραπετσώνας Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, περιγράφουν μια κατάσταση «κενού εξουσίας» καθώς, κανένας από τους τρεις -έμμεσα ή άμεσα- εμπλεκόμενους φορείς δεν θεωρεί εαυτόν αρμόδιο να δώσει μια οποιαδήποτε ώθηση στην επίμαχη παραχώρηση, και παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, όχι μόνο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και τρεις μόλις μήνες πριν, οι οποίες μάλιστα έγιναν και «οn camera»: 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Βρεττάκος και Γαβρίλης, ΟΛΠ, Υπουργείο Ναυτιλίας, και Υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν αναρμοδιότητα για το θέμα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι επισήμως μη αναρμόδιο, εν τούτοις, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο αλλά «αποβλέπει σε μια διευθέτηση του θέματος σε επόμενο χρόνο», κάτι το οποίο ωστόσο δημιουργεί ανησυχίες στην ίδια τη Δημοτική Αρχή, αφού, στην περίπτωση της παρέλευσης 24μήνου από την παραχώρηση και χωρίς ξεκινήσει κάποια αξιοποίηση από πλευράς Δήμου, τότε η συγκεκριμένη έκταση επανέρχεται στο Δημόσιο, με ό,τι μπορεί αυτό να σημάνει για την τύχη του Υπερτοπικού Μητροπολιτικού Πάρκου αλλά και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. 

Επιχειρώντας να ξεπεράσει την εμπλοκή των πολλών φορέων αλλά και να επανενεργοποιήσει το θέμα, ο ίδιος ο Δήμος απέστειλε στην κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης η οποία, αναγνωρίζει ως μόνο αρμόδιο για το θέμα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και καλεί την ηγεσία του να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας:  

Νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση των 99 στρεμμάτων στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

«Με απόφασή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να εξαιρεί της παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και οποιουδήποτε Οργανισμού Λιμένος, ακίνητα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που παραχωρήθηκαν ή για τα οποία το Δημόσιο προκρίνει διαφορετική χρήση, εξ αιτίας αναγκών που προέκυψαν ή ανεφάνησαν μετά τη σύμβαση παραχώρησης. Η λήση της σύμβασης παραχώρησης ως προς τα εξαιρούμενα ακίνητα έχει ισχύ έναντι πάντων. Με σύμβαση που συνάπτεται, αφενός του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησ. Πολιτικής παραχωρείται σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ Α΄ και Β' βαθμού, είτε η κυριότητα, είτε η χρήση των παραπάνω εξαιρουμένων ακινήτων, χωρίς αντάλλαγμα». 

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δήλωσε πως «όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση, ο Δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε παρεμβάσεις μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, ώστε να μπορεί να τον παραδώσει πριν το καλοκαίρι στους δημότες, ενώ ταυτόχρονα, πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό για την αρχιτεκτονική μελέτη που θα αφορά τη διαμόρφωση και των 640 στρεμμάτων».