Επισημαίνεται ότι η συμφωνία του Ιουλίου φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018. Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστούν ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ, με βάση πάντα την υπάρχουσα συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση.
Στις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές απαιτούν να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, η κυβέρνηση απαντά ότι απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αποχώρησαν σήμερα, Παρασκευή από την Αθήνα για να επιστρέψουν εντός της ημέρας, προκειμένου να συζητήσουν με τους ανωτέρους τους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο ήταν κανονισμένο, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Όλα ανοιχτά για αφορολόγητο και επικουρικές
Ανοιχτά πάντως, παραμένουν αρκετά ζητήματα, όπως το αφορολόγητο, για το οποίο οι δανειστές έχουν σοβαρές ενστάσεις, με την κυβέρνηση να θέτει τα 9.100 ευρώ ως «κόκκινη» γραμμή και τους θεσμούς να το τοποθετούν στη ζώνη των 7.000 ευρώ.
Ως προς το ασφαλιστικό, οι δύο πλευρές φέρονται να είναι κοντά σε συμφωνία, παρόλο που το ΔΝΤ εκφράζει διαφωνίες ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων, απαιτώντας μειώσεις.
Τα λάθη του ΔΝΤ
Εντωμεταξύ, στο κυβερνητικό επιτελείο, επιμένουν να υπενθυμίζουν, σε συνέχεια και της πρόσφατης ομιλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος τόνισε τις «ανόητες» τακτικές του ΔΝΤ, τις λάθος εκτιμήσεις που κάνει το Ταμείο με το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε μιλώντας στο συνέδριο Women in the World στη Νέα Υόρκη, ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».
Υπογράμμισε πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους (Διαβάστε σχετικά).
Ντάισελμπλουμ: Να αποφευχθεί νέα κρίση
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι σκοπός του είναι «να αποφευχθεί μία νέα ελληνική κρίση»
Σχετικά με τη διαρροή από τα WikiLeaks, εξέφρασε τη λύπη του για την ηχογράφηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου (Διαβάστε σχετικά).
Κοινή βούληση βλέπει και ο Μοσκοβισί
Αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα εμφανίστηκε τέλος ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως επισήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις γίνονται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, κόκκινα δάνεια.
Τα θέματα αυτά είναι μεν περίπλοκα, ωστόσο ο Π. Μοσκοβισί διαπιστώνει ότι «υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο».