«Δεν υπήρχε το ίδιο επίπεδο άγχους», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ Kριστίν Λαγκάρντ, το Σάββατο, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη διάθεση των εκπροσώπων των 189 χωρών μελών του Ταμείου που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για την Εαρινή Σύνοδο.
«Οι συνομιλίες θύμιζαν περισσότερο θεραπεία, μια συλλογική θεραπεία για το πώς μπορούν οι οικονομίες να μετακινηθούν από την αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, σε λύσεις των προβλημάτων τους», συμπλήρωσε.
Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάκαμψη έχουν σταθεροποιηθεί, ήταν ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι χώρες των G-20 υιοθέτησαν έναν πιο αισιόδοξο τόνο στις τοποθετήσεις τους από εκείνον στη συνάντηση που έλαβε χώρα στη Σαγκάη τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε ήταν που οι οικονομικοί ηγέτες παραδέχονταν πως ξεκινούσε μια δύσκολη και δύσβατη χρονιά για τις αγορές. Από εκείνο το χρονικό σημείο όμως οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο της τάξης του 8%, ενώ οι δείκτες της αστάθειας χαλάρωσαν.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο, προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη περίοδος ισχνής ανάπτυξης θα άφηνε την παγκόσμια οικονομία εκτεθειμένη σε αρνητικά σοκ. Το Ταμείο προειδοποίησε για στασιμότητα της οικονομίας, μια θεωρία που πρόσφατα ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Lawrence Summers, ο οποίος δήλωσε ότι η παγκόσμια υπεραποταμίευση είναι εις βάρος της ζήτησης.
Για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble όμως δεν υπάρχει λόγος βαθιάς ανησυχίας. «Δεν χρειάζεται να ανατροφοδοτήσουμε την κινδυνολογία», δήλωσε σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας πως «έχουμε μεν μέτρια ανάπτυξη σε αρκετά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με σενάρια κρίσης».
Το Brexit στο τραπέζι των συνομιλιών
«Ο κίνδυνος μιας βρετανικής εξόδου, σαφέστατα και έχει ανέβει ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ George Osborne. «Η γενική άποψη είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άμεσο, βραχυπρόθεσμο σοκ και αστάθεια, ενώ θα προκαλούσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία για μεγάλο διάστημα«, συνέχισε.
«Οι κίνδυνοι της οικονομικής αστάθειας είναι ουσιώδεις. Κάποιες αναδυόμενες οικονομίες έχουν υψηλά χρέη τόσο εγχώρια, αλλά όσο και προς το εξωτερικό, ως εκ τούτου είναι ευάλωτες σε απότομες μεταβολές ισοτιμιών και εκροές κεφαλαίων, παρά τα υψηλότερα αποθεματικά και τα βελτιωμένα μακροοικονομικά τους», ανέφερε ο κ. Guria. Η μεταβλητότητα των αγορών, η κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση, ακόμα και η πιθανότητα διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν προεξέχοντες κινδύνους, ανέφερε σε δήλωση του o Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.
Το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας
Συγκλίσεις διαπιστώνει η Αθήνα σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον, αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως σημαντικότερη σύγκλιση την επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Ιδιαίτερα θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι και η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Reuters