«Υιοθετείτε τη ρητορική ότι η ασφάλεια των πολιτών τίθεται εν αμφιβόλω, συνδέετε το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Αυτή είναι η αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων, ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, εκείνων που κλείνουν τα σύνορα, που υψώνουν τείχη. Με περισσή ανευθυνότητα υιοθετείτε αυτή την αφήγηση, λίγο πριν την έναρξη της τουριστική περιόδου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ΝΔ δεν ζήτησε συζήτηση για την οικονομία, για το προσφυγικό, για την ανεργία, για το ασφαλιστικό, για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Δεν υποτιμώ το θέμα, αλλά αναρωτιέμαι τι ακριβώς επιδιώκει αυτή η πρωτοβουλία; Ρητορική είναι η ερώτηση μου, γιατί τα κίνητρα είναι σαφή» συμπλήρωσε συνεχίζοντας την επίθεσή του στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Όποτε σηκώσατε την παντέρια της ακροδεξιάς ρητορείας το μόνο που καταφέρατε ήταν να τροφοδοτήσετε εκλογικά τη Χρυσή Αυγή. Είναι κρίμα για την παράταξή σας και εσάς προσωπικά» συνέχισε για να συμπληρώσει ότι η τωρινή ηγεσία του κόμματος καλύπτει πλήρως τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Η κυβέρνηση σήμερα σηκώνει το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης. Σηκώνουμε αυτό το βάρος με υπομονή και σύνεση, διότι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη και στην περιοχή μας μας δεν είναι εύκολη. Ο αγώνας μας, ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος της κρίσης, από μέρος του προβλήματος, σε μέρος της λύσης» είπε για να τονίσει ότι «Απέναντι στις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους τελάληδες του φόβου, η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι έχει ισχυρά αντισώματα: τα αντισώματα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που χαρακτηρίζουν τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και εν γένει απέναντι στην προσφυγική κρίση».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Αύριο ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat. Αν τα στοιχεία αποδείξουν ότι μας αφήσατε άδεια ταμεία και εμείς καταφέραμε να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση, τριπλάσια, θα ζητήσετε συγγνώμη ή θα ζητάτε Εξεταστική ότι δήθεν καταστρέψαμε την οικονομία;»
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διεθνή αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας που φάνηκε από την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών.
«Έχουμε σημάδια διεθνούς αναγνώρισης της προσπάθειας της χώρας και του λαού. Γινόμαστε δέκτες παγκόσμιας αποδοχής, από τον πρόεδρο Ομπάμα μέχρι τον Πάπα Φραγκίσμο, που ανέδειξε τη χώρα διεθνώς. Η λέξη Ελλάδα στη συνείδηση των πολιτών του κόσμου γίνεται έννοια ταυτόσημη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Είναι λη δεν είναι λόγος υπερηφάνειας για τον Έλληνα όσα έγιναν στη Λέσβο με την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Συναντήθηκαν εδώ οι θρησκευτικοί ηγέτες και είπαν ότι η χριστιανική Ευρώπη δεν είναι αυτή που υψώνει τείχη και φράκτες. Θα μπορούσε να γίνει αυτό αν είχαμε ακολουθήσει μία άλλη πολιτική στο προσφυγικό; Την πολιτική της ΝΔ για ωμή καταστολή; Περιποιεί ή όχι αυτό τιμή στη χώρα;» συμπλήρωσε.