‘Όταν η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση της για συζήτηση πολιτικών αρχηγών στην Βουλη, επικρίθηκε –δικαίως- επειδή σύνδεσε το προσφυγικό ζήτημα με την ασφάλεια της χώρας.
Μόνο που στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το … πήγε ένα βήμα παραπέρα. «Τσουβάλιασε» τους πάντες και τα πάντα στην κατηγορία των «εχθρών της ασφάλειας» σε τέτοιο σημείο που δυσκολευόσουν να βρεις ουσιαστικές διαφορές με την τοποθέτηση του Ν.Μιχαλολιάκου που ακολούθησε.
Υπό το πρίσμα της λογικής ότι «ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Και η Δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Θέλει ασφαλείς, ελεύθερους και δημιουργικούς ανθρώπους» οι πάντες μπήκαν στο στόχαστρο:
- Κατηγορήθηκε η αριστερά γενικά (και όχι η κυβέρνηση) ότι «δεν καταδικάζει την βία από όπου κι αν προέρχεται». Μάλιστα έκανε αναφορά σε μία «χαλαρή σχέση ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με την βία».
- Κατηγορήθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αναφορές σε «καταλήψεις δημόσιων κτιρίων», «επαναστατική γυμναστική», την ανάγκη «εφαρμογής των νόμων» και την δημόσια τάξη που είναι «κοινωνικό αγαθό».
- Κατηγορήθηκαν οι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες με εκφράσεις όπως «διαβόητοι» που «καλύπτουν ένα επικίνδυνο κενό».
- Κατηγορήθηκε επίσης ο «αντιεξουσιαστικός χώρος» με αναφορές στο «άβατο των Εξαρχείων» και άλλα συναφή.
- Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κ.Μητσοτάκης επιδίωξε να κάνει και αντιπολιτευση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για υπόθαλψη της προαναφερόμενης κατάστασης χωρίς όμως αυτό το τελευταίο να είναι και το ουσιαστικό.
‘Υστερα από όλα όσα περιγράφονται παραπάνω μοιάζει μάλλον εφιαλτική η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νεάς Δημοκρατίας για την αναδιοργάνωση των κρατικών δομών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας. Στην πρότασή του μεταξύ άλλων εμπλέκει την καταστολή με την πολιτική προστασία, την αστυνομία με τον στρατό, ενώ εντάσσει στους μηχανισμούς ασφαλείας ακόμη και την τοπική αυτοδιοίκηση! Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε:
- Τη συγκρότηση ενός ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων
- Τη δημιουργία του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
- Τη δημιουργία μιας ενιαίας επιτελικής δομής των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος
- Τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας
- Τη λειτουργία ενός φορέα Ενιαίας Επιτήρησης των Συνόρων μας, χερσαίων και θαλάσσιων
- Τη δημιουργία δομών Επικοινωνίας και Συνεργασίας του Συστήματος Ασφαλείας της χώρας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες
- Τη δημιουργία ενός νέο πλαισίου συνεργασίας του Συστήματος Εσωτερικής Ασφάλειας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις
- Τον εκσυγχρονισμό της Ε.Υ.Π. ( Με συνεργασία μάλιστα με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού)
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η τοποθέτηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετακινεί συνολικά την πολιτική ζωή μερικά «κλίκ» πιο δεξιά αφού η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ώς φορέας ακραίων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων. Ιδίως σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση μετά τα πολύνεκρα χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες και έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα …πειστική για τα κράτη-μέλη της.