Από σήμερα το απόγευμα τα στελέχη της κυβέρνησης και των δανειστών θα αναζητήσουν, μεταξύ άλλων, και τη φόρμουλα για την ένταξη των έκτακτων μέτρων ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτευχθεί.

Από την πλευρά των δανειστών, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να προταθούν στην κυβέρνηση για τα έκτακτα μέτρα δεν αναμένεται να είναι άγνωστες: μειώσεις μισθών, περικοπές στις συντάξεις και επιπλέον φόροι.

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν και ζητήματα που αφορούν το πακέτο των 5,4 δισ. τα οποία δεν βρίσκονται στην κατηγορία των «έκτακτων», όμως περιλαμβάνουν εξαιρετικά σκληρές αποφάσεις. Ήδη, μάλιστα, το πρώτο μέρος αυτών των μέτρων κατατέθηκε με το πολυνομοσχέδιο της Παρασκευής για φορολογικό και ασφαλιστικό, με τα ζητήματα του αφορολόγητου, των κόκκινων δανείων και των ακόμη περισσότερων έμμεσων φόρων να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Εκτός από τα έκτακτα μέτρα, το Eurogroup του Άμστερνταμ έδειξε ότι και για το χρέος δεν βιάζεται να κινήσει τις διαδικασίες. Ξεκαθάρισε σχεδόν πως ούτε η επόμενη σύνοδος θα ανοίξει κάποια κεφάλαια του ζητήματος, ούτε η πλευρά Σόιμπλε είναι διατεθειμένη να συνδέσει με πιθανή πολιτική απόφαση του επερχόμενου Eurogroup το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη. Ωστόσο, το Der Spiegel σήμερα δημοσιεύει πως συζητείται light αναδιάρθρωση του χρέους, αν παρθούν μέτρα – «κάβα». 

Την ίδια στιγμή η ανησυχία για τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνεται, καθώς οι αποπληρωμές δόσεων τον Ιούνιο και η προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM για το θέμα, δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι το ζήτημα με τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να «κλειδώσει» μαζί με αυτό του χρέους, ούτως ώστε να απελευθερωθεί και το ΔΝΤ από τις δικές του επιφυλάξεις για να παραμείνει ενεργά στο πρόγραμμα.