Καθώς φαίνεται, η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στο Λονδίνο δεν πρέπει να κύλησε και πολύ ευχάριστα, κάτι το οποίο όμως θα αποτρεπόταν αν δεν έκανε κάποια νύξη περί Brexit και των συνεπειών αυτού.
Επιμέλεια: Θέα Μανούρα
«Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα», ανέφερε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω», προειδοποίησε.
«Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ, δηλαδή με την ΕΕ. Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη», τόνισε.
«Η ΕΕ δεν μειώνει τη βρετανική επιρροή, την αυξάνει», έγραψε ο κ. Ομπάμα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph λίγο μετά την άφιξή του, ενώ σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύτηκε πριν την άφιξή του στη Γερμανία, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε πως η TTIP θα «ενισχύσει το εμπόριο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ».
Ο κ. Κάμερον από πλευράς του επαίνεσε και αυτός τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων – TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ.
«Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild που δημοσιεύτηκε πριν την άφιξή του στη Γερμανία, ο Μπάρακ Ομπάμα εκτίμησε και αυτός πως η TTIP θα «ενισχύσει το εμπόριο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ».
Επικρίσεις περί Brexit
Οι αναφορές του Μπάρακ Ομπάμα στο ζήτημα του Brexit, όπως διατυπώθηκαν πιο πάνω -το οποίο έχει και χαρακτήρα εσωτερικής μάχης για τον ίδιο τον Κάμερον, με τμήμα του κόμματός του να κηρύσσει το Brexit- ήταν εκτενείς, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του πιο ένθερμου υποστηρικτή του Brexit, τον δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον.
«Οι ΗΠΑ φυλάσσουν την δημοκρατία τους με την μεγαλύτερη υστερία από οποιαδήποτε άλλη χώρα» είπε, και ως εκ τούτου η παρέμβαση Ομπάμα είναι «παράδειγμα της λογικής “κάνε ό,τι λέω, κι όχι ό,τι κάνω». Έτσι, συνέχισε ο Τζόνσον, η τοποθέτησή του ήταν «ασυνάρτητη, ασυνεπής και, ναι, υποκριτική».
Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον έγραψε, θέλοντας έμμεσα να απονομιμοποιήσει την άποψη του Ομπάμα για το δημοψήφισμα, πως κίνητρο του Ομπάμα «είναι η προγονική αντιπάθεια του εν μέρει κενυάτη προέδρου απέναντι στη Βρετανική Αυτοκρατορία».
Τη σκυτάλη στις επικρίσεις πήρε και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP, ο επικεφαλής του οποίου, κατηγόρησε τον Ομπάμα πως «ήρθε για να δασκαλέψει τους Βρετανούς», λέγοντας πως «έκανε το χατίρι του Κάμερον», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλες ευρωσκεπτικιστικές φωνές, υπέρμαχες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες, «ο Ομπάμα θα φύγει από το Λευκό Οίκο το Νοέμβριο, οπότε οι απόψεις του δεν έχουν σημασία».
Σε τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το ζήτημα, το ποσοστό των Βρετανών που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκεται στο 49%, δέκα μονάδες πάνω από το ποσοστό που επιθυμούν το Brexit.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Telegraph, Bild, BBC