Η ανακοίνωση για το νέο Eurogroup με θέμα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έγινε το βράδυ της Μ.Πέμπτης.
Additional #Eurogroup on #Greece on Monday 9 May at 3pm in Brussels
— Michel Reijns (@MichelReijns) April 28, 2016
Θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να καλέσει σε συνάντηση τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) Μάριο Ντράγκι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λαγκάρντ, πριν την 9η Μαΐου, ώστε ουσιαστικά να υπάρξει συμφωνία πριν το Eurogroup.
Επίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας ο Πρωθυπουργός είχε Tηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Αισιοδοξία στην κυβέρνηση
Το βράδυ της χθεσινής ημέρας, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε σε στενούς του συνεργάτες την εκτίμηση ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας υπογράμμισε ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι» προσθέτοντας ότι «τούτες τις μέρες εκτίθενται».
Κοινή ανακοίνωση των θεσμών
Λίγο πριν τα τεχνικά κλιμάκια αποχωρήσουν από την Αθήνα, το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης, σε κοινή ανακοίνωσή τους η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και ο ESM τονίζουν τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής και ξεκαθαρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τα κράτη – μέλη θα συνεχιστούν από τις έδρες των θεσμών.
Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων έχει στόχο τη συμφωνία σε κάποια τελευταία στοιχεία του συνολικού πακέτου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος.»
» Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός πλήρους πακέτου πολιτικής» αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.