Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο τους 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.Όπως προκύπτει από τη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αναφερόμενες σε φορολογικό και ασφαλιστικό, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».
Επιπλέον, εξαιρετικά θετικές κρίνονται οι δηλώσεις των Πιέρ Μοσκοβισί και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Παρέμβαση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που το μεσημέρι της Τετάρτης δήλωσε ότι η Γαλλία ελπίζει σε συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου.
Νέος στόχος το Eurogroup της 24ης Μαϊου
Ωστόσο, χωρίς προσδοκίες για οριστική συμφωνία δρομολογείται το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε ότι χρειάζονται ακόμη μερικές εβδομάδες. Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές απαιτούν πακέτο μέτρων – κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Το ΔΝΤ, το οποίο πρότεινε τα μέτρα, θέλει να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θεωρώντας ότι μόνο έτσι το πακέτο αποκτά αξιοπιστία. Η Αθήνα προτίθεται να ψηφίσει μηχανισμό που θα επιβάλλει αυτόματη περικοπή δαπανών – και αύξηση φόρων – σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων ανώτατων αξιωματούχων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλεί σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήρθαν σε μία στιγμή που η πορεία των διαπραγματεύσεων για τα πρόσθετα έξτρα μέτρα έχει παγώσει.
Με ορίζοντα τη Σύνοδο των G7
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας:
«Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως έως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά.
»Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν αναμένει να ξεσπάσει φέτος στην Ελλάδα κάποια «μεγάλη κρίση», προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για να παρουσιάσει ορατή πρόοδο.
Επαφές για το χρέος
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους του, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία: «Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».
Διαψεύδει την «προπαρασκευαστική» συνάντηση το Βερολίνο
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη συνάντηση Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την προετοιμασία του Eurogroup της 9ης Μαΐου για την Ελλάδα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στην Deutsche Welle ότι δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ότι δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση.