Τα παλιά προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας δεν πεθαίνουν ποτέ. Απλά μετατρέπονται σε νέους, εξίσου κακούς διακανονισμούς που ενισχύουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, τονίζει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal
Menelaos Myrillas / SOOC
Κάνοντας αναφορά στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το σαββατοκύριακο, το δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας εστιάζει στα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να δείξει στους δανειστές ότι τηρεί τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.Ωστόσο η ίδια κάνει σαφές ότι οι δανειστές δεν είναι ενωμένοι. Και αναφέρεται στις τελευταίες «διαμάχες» της Αθήνας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Ταμείο δεν είναι με καμία πλευρά,συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ενώ ο κ. Τσίπρας το στηλιτεύει γιατί απαιτεί περισσότερες περικοπές δαπανών, οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν είναι χαρούμενοι με την επιμονή του Ταμείου ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος πρέπει να πέσουν σημαντικά», αναφέρεται.
«Το μυστήριο είναι γιατί ο κ. Τσίπρας, που έχει κάνει εκστρατεία κατά της υπερβολικής λιτότητας, αρνείται να δεχθεί τη θέση του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση επιτίθεται στο Ταμείο γιατί είναι υπερβολικά απαισιόδοξο για την τρέχουσα συμφωνία. Η Αθήνα προσποιείται ότι μπορεί να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και επί μήνες προσπαθεί να ωθήσει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος. Ενας συνδυασμός ιδεολογικής εχθρότητας απέναντι στο Ταμείο και ενός ασύνετου παιχνιδιού στο εγχώριο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε έναν ακόμη βαθιά εσφαλμένο υπολογισμό», επισημαλινει η Wall Street Journal.
«Αν ο κ. Τσίπρας ήταν καλύτερος διαπραγματευτής, θα είχε καλωσορίσει την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ ως τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσει σημαντική ελάφρυνση χρέους από μία απρόθυμη ευρωζώνη». Το Βερολίνο είναι ενάντια στην περαιτέρω διαγραφή ελληνικού χρέους, όμως χρειάζεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, για λόγους αξιοπιστίας. Σε συμμαχία με το ΔΝΤ, ο Ελληνας ηγέτης μπορεί να είχε πείσει την Ανγκελα Μέρκελ να κάνει υποχωρήσεις στο πρώτο, για να εξασφαλίσει το δεύτερο», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Αντί για αυτό, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική δέσμευσης σε περαιτέρω περικοπές, που κανένας δεν πιστεύει ότι έχουν νόημα οικονομικά και που για μία ακόμη φορά θα καθυστερήσουν μία λύση με διάρκεια, στην κρίση της χώρας», υπογράμμίζει καταλήγοντας η WSJ.