Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Real News ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας μάλιστα πως η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο πριν την προγραμματισμένη λήξη του.

«Θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2017» δηλώνει χαρακτηριστικά, «και ίσως θα έχουμε βγει οριστικά από τα μνημόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» συμπληρώνει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τον περίφημο «κόφτη», για τον οποίο διευκρίνισε πως δεν θα ενεργοποιηθεί σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και για το 2019 καθώς «μέχρι τον Μάιο του 2019 η Ελλάδα θα έχει αναπτύξει την οικονομία της κατά επτά περίπου μονάδες». Τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε αυτόν απολύσεις στον δημόσιο τομέα αλλά «το σημαντικότερο είναι ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί».
 
H πρόταση για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού αντί της άμεσης νομοθέτησης προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. που απαιτούσε το ΔΝΤ, αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευφυή κίνηση στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος και η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα σε συνθήκες ομαλότητας και σταθερότητας να κάνουμε τομές, να σπάσουμε κατεστημένα δεκαετιών και να βάλουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαΐκή χώρα. Έχει έρθει η ώρα».
 
Όπως συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρέπει «το σχέδιο μιας συνολικής αναμόρφωσης της χώρας να μπει σε ράγες υλοποίησης. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχουν μεγάλη σημασία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη, ο μηχανισμός υλοποίησης συντονισμού και ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής»
 
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή και επαρκής σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε περίπτωση που δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επέλεγαν να συμμετάσχουν σε διάλογο «θα καλωσορίζαμε το γεγονός». 
 
Αυτό όμως δεν φαίνεται πιθανό σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς, «δείχνουν προσηλωμένοι στο άρμα του παλιού συστήματος» επιλέγοντας να είναι στήριγμα στον κ. Μητσοτάκη. Κατά τον πρωθυπουργό, όσο συνεχίζουν αυτό τον δρόμο, συνειδητά υπονομεύουν τα περιθώρια για συγκλίσεις. 
 
Όσον αφορά την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ο χώρος μας έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τις διευρύνσεις, αρκεί να γίνονται στη βάση μιας ειλικρινούς πολιτικής συμφωνίας».
 
Βλέποντας διαύλους προς την σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει ότι «το πώς θα προχωρήσει η σχέση μας, μένει να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, με βασικά κριτήρια την κοινή πολιτική και προγραμματική συμφωνία, την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητα».
 
Μιλώντας για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι «διάλεξε να πολιτευθεί με τρόπο τυχοδιωκτικό, πόνταρε τα πάντα στην αποτυχία της αξιολόγησης. Πόνταρε δηλαδή τα πάντα στη διαιώνιση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στη χώρα. Ευτυχώς για τον τόπο, δεν του βγήκε».
 
Στη συνέχεια, αναφερόμενος συνολικά στη στάση της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «όχι μόνο δεν έθεσαν καμία αντιπρόταση στο τραπέζι, αλλά παρακαλούσαν τους πιστωτές να κρατήσουν σκληρή στάση και ταυτόχρονα ζητούσαν εκλογές». Όσο γρηγορότερα συνέλθουν δηλώνει ο κ. Τσίπρας «τόσο το καλύτερο για τον τόπο, αλλά και για τη ΝΔ, που τείνει να μετατραπεί σε ένα ακραίο κόμμα διαμαρτυρίας».

Ερωτώμενος για την δημοσιοποίηση της υποκλαπείσας συνομιλίας των Τόμσεν και Βελκουλέσκου και τις υπόνοιες περί εμπλοκής ελληνικών υπηρεσιών, επαναλαμβάνει ότι «είναι λυπηρό, μπροστά στη θλίψη της απώλειας της εξουσίας, ορισμένοι να οδηγούνται στην παραφροσύνη, να συμπεριφέρονται ως πέμπτη φάλαγγα απέναντι στην ίδια τους τη χώρα, διασπείροντας συκοφαντίες και ανυπόστατα ευφάνταστα σενάρια κατασκοπείας».
 
Τέλος, ο χρόνος άρσης των capital controls σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και τους καταθέτες. «Νομίζω μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των περιορισμών ήδη έχουν γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται. Ο διαχωρισμός παλιού και νέου χρήματος είναι ένα από αυτά, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».