Το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται στη συμφωνία. «Γι αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
 
Σχετικά με το πακέτο μέτρων, ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, τον λεγόμενο «κόφτη».
 
«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί “αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας” που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο αξιωματούχος. Ο «κόφτης» αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων, ξεκαθάρισε.
 
Για το χρέος ο ίδιος θεωρεί ότι στόχος είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων ελάφρυνσης, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, εφόσον κριθούν αναγκαία. 

«Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση με το ΔΝΤ «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δεν θα μετατεθεί για την δεύτερη ή την τρίτη αξιολόγηση» 
 
Για τις προτάσεις του Ταμείου για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ο ίδιος ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. 
 
Ο Αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη, αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία». 
 
«Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη δόση, είπε ότι το ποσό θα λαμβάνει υπόψη την εξυπηρέτηση του χρέους τους επόμενους μήνες, και κυρίως τις σημαντικές πληρωμές που έχει η Ελλάδα γύρω από την 20η Ιουλίου.
 

Επιφυλακτικός ο Ντάισελμπλουμ για το ενδεχόμενο συμφωνίας

 
«Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ. σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει δάνεια με μακρά περίοδο ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε, είναι να υπάρξει συμφωνία την 24η Μαΐου”, αν και όπως παραδέχθηκε υπάρχουν κάποια «δύσκολα σημεία».

«Στόχος μας η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Στόχος, όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή στη Χάγη, είναι να συμμετάσχει οικονομικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ αναφερόμενος στη δόση, είπε πως θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη των 5 δισ. ευρώ, με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
Σχετικά με το χρέος, επισήμανε πως έχει γίνει πολλή δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

 

Η ΕΕ εξετάζει την πρόταση Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την Handelsblatt

 
Η ΕΕ φέρεται να εξετάζει την πρόταση του επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ για εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αυτή την περίπτωση θα μειώνονταν σημαντικά τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και το μακροπρόθεσμο χρέος της. 
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αρξιωματούχοι της ΕΕ, είναι έτοιμοι να δεχθούν έναν περιορισμένο ρόλο για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αντί να προβούν σε περαιτέρω παραχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.