«Βελτιώσαμε τους όρους αλλά το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά και με άλλες διαδικασίες από αυτές του ΤΑΙΠΕΔ», είπε ο Χρ. Σπίρτζης, σε παρέμβασή του στον Ρ/Σ Real FM, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση έκανε το μόνο που θα μπορούσε να κάνει, που δεν ήταν παρά κάποιες βελτιώσεις των όρων του διαγωνισμού, αφού αυτός ήταν ήδη ολοκληρωμένος πριν τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στις «βελτιώσεις» αυτές έκανε λόγο για τροποποιήσεις που αφορούσαν έργα βασικών υποδομών και ύψους «κάποιων δισ.» που «θα βάρυναν το ελληνικό δημόσιο ενώ τώρα περνούν στην ευθύνη του επενδυτή» τονίζοντας πως, όσο τουλάχιστον αφορά τον ίδιο, δεν έχει αλλάξει γνώμη για το θέμα:

«Απ' όσα είπα στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα, όχι μόνο διαφώνησε άμεσα για το ότι η εκχώρηση του Ελληνικού ανετέθη στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά άφησε και βαρύτατες αιχμές για τους συνολικούς χειρισμούς του Ταμείου, κάνοντας λόγο για μια τιμή πώλησης που «θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσια»:

«Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και όχι με αυτές τις διαδικασίες που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Έπρεπε τα χρήματα που θα ζητούσαμε για το Ελληνικό, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχαμε κάνει, να είναι πολλαπλάσια, για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους – γιατί αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στην χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έπρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή», τόνισε.

«Κανένα οξύμωρο στη στάση μου»


Επιχειρώντας να δώσει απάντηση στη δημοσιογραφική ερώτηση γύρω από το «οξύμωρο» που ανακύπτει μεταξύ διάστασης των συγκεκριμένων του απόψεων και της συνολικής και τελικής στάσης που ο ίδιος τηρεί στο θέμα, ο Χρ. Σπίρτζης έκανε λόγο για προειλημμένες δεσμεύσεις οι οποίες μάλιστα προέκυψαν μετά από πίεση των δανειστών αλλά και για συνέχεια του κράτους που δεν επιτρέπει τη λήψη διαφορετικών αποφάσεων:

«Όταν υπάρχουν κυβερνήσεις δημοκρατικά εκλεγμένες, δεν παύουν οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων γιατί κάνουμε εκλογές. Έγινε μία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έγιναν διαδικασίες, υπάρχει συνέχεια του κράτους και για να πάμε σε συμφωνία, οι δανειστές επέβαλαν να συνεχιστούν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Ποιο είναι το οξύμωρο;» είπε ο υπουργός.

«Ο λαός ενέκρινε το πρόγραμμά μας»

Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να ρίξει και το κύριο κομμάτι της ευθύνης στον λαό, λέγοντας πως η ψήφος του δεν ήταν παρά η έγκριση ενός προγράμματος που τού είχε γίνει γνωστό πριν τις κάλπες:

«Eμείς είπαμε στον ελληνικό λαό πεντακάθαρα, ότι δεσμευτήκαμε για αυτά τα πράγματα, “έγκρινέ το ή απόρριψέ το”. E και αυτός το ενέκρινε…»


 

«Και βέβαια είναι χαμηλό το τίμημα»


Όσον αφορά το τίμημα των 915 εκ. ευρώ, ο Χρ. Σπίρτζης, όχι απλώς συμφώνησε με την τοποθέτηση του δημοσιογράφου περί εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος, αλλά έδειξε να υπερθεματίζει, παραπέμποντας στην εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα και λέγοντας πως θα έπρεπε να είναι… υπερτριπλάσιο:

«Και βέβαια είναι χαμηλό. Μπαίνει θέμα για αυτό; Γιατί δεν ρωτάτε τον εισαγγελέα που κάνει έρευνα γι’ αυτό;…Ο υπουργός και με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΕΕ ,έλεγε ότι το τίμημα έπρεπε να είναι 3 δισ. και το λέω και σήμερα. Έπρεπε να είναι 3 δισ. Η διαφορά με τη διαπραγμάτευση που έγινε, είναι πως προσπαθήσαμε να το φέρουμε μέσω υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου με υποδομές. Η ομάδα που χειρίστηκε αυτή τη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η ομάδα που έκανε, πέτυχε πάρα πολλά πράγματα».

«Με βαριά καρδιά η κυβέρνηση»

Στο ερώτημα τέλος, πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύει απάντησε: «Υπάρχουν πράγματα που δεν πιστεύουμε, υπάρχουν και πράγματα που πιστεύουμε από το πρόγραμμα.

Αυτά που δεν πιστεύουμε λοιπόν, τα κάνουμε με… βαριά καρδιά και προσπαθούμε να βελτιώσουμε συνεχώς τους όρους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να γίνει η οριστική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Αυτό είναι το εθνικό καθήκον που έχουμε».