«Καλημέρα. Είμαι εδώ για να σας παρέχω ενημέρωση σχετικά με την έρευνα του FBI για την χρήση του προσωπικού συστήματος e-mail της  Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών.
 
Μετά από τεράστιο όγκο εργασίας κατά το τελευταίο έτος, το FBI ολοκληρώνει την έρευνά του και παραπέμπει την υπόθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για διωκτικές αποφάσεις. Αυτό που θα ήθελα να κάνουμε σήμερα είναι να σας πω τρία πράγματα: τι κάναμε, τι βρήκαμε, και τι προτείνουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Αυτή θα είναι μια ασυνήθιστη δήλωση. Κατ 'αρχάς, θα συμπεριλάβω περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία από ό, τι κανονικά θα έκανα, γιατί πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει αυτά τα στοιχεία λόγω έντονου δημόσιου συμφέροντος. Δεύτερον, δεν κάνω αυτή τη δήλωση κατόπιν συνεννόησης ή αναθεώρησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της κυβέρνησης. Δεν ξέρουν τι θα πω. 
 
Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τους υπαλλήλους του FBI που έκαναν αξιόλογη δουλειά σε αυτή την περίπτωση. Μόλις έχετε μια πληρέστερη άποψη για το πόσα πολλά έχουμε κάνει, θα καταλάβετε γιατί είμαι τόσο ευγνώμων και περήφανος για τις προσπάθειες τους.
 
Λοιπόν, αρχικά, τι έχουμε κάνει:
 
Η έρευνα ξεκίνησε από παραπομπή από τον Γενικό Επιθεωρητή σχετικά με τον διακομιστή των προσωπικών e-mail της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών. Η παραπομπή επικεντρώθηκε στο αν διαβαθμισμένες πληροφορίες διαβιβάστηκαν από τον εν λόγω προσωπικό λογαριασμό. 
 
Η έρευνά μας επικεντρώθηκε στο αν υπάρχει απόδειξη ότι διαβαθμισμένες πληροφορίες αποθηκεύτηκαν  ή διαβιβάστηκαν από τον προσωπικό λογαριασμό, κατά παράβαση ομοσπονδιακού νόμου που αφορά το κακούργημα της κακοδιαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών είτε εκ προθέσεως είτε από σοβαρή αμέλεια, ή κατά παράβαση ενός δεύτερου νόμου που αφορά το πλημμέλημα της συνειδητής αφαίρεσης  διαβαθμισμένων πληροφοριών από κατάλληλα συστήματα ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
 
Συνεπείς με τις ευθύνες αντικατασκοπείας μας, έχουμε επίσης κάνει έρευνα για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ενδείξεις εισβολής σε ηλεκτρονικό υπολογιστή σχετικά με τον προσωπικό διακομιστή e-mail, από οποιαδήποτε ξένη δύναμη, ή άλλους εχθρικούς παράγοντες.
 
Έχω χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τον όρο, «διακομιστής e-mail», περιγράφοντας την παραπομπή που άρχισε την έρευνά μας. Αποδεικνύεται ότι ήταν πιο περίπλοκο από αυτό. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κλίντον χρησιμοποιούσε πολλούς διαφορετικούς διακομιστές και διαχειριστές αυτών των διακομιστών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και χρησιμοποιούσε πολλές φορητές συσκευές για να δει και να στείλει e-mail σε αυτήν την προσωπική διεύθυνση.
 
Όσο χρησιμοποιούσε νέους διακομιστές και εξοπλισμό, οι παλαιότεροι διακομιστές έβγαιναν εκτός λειτουργίας, αποθηκεύονταν, και παροπλίζονταν με διάφορους τρόπους. Η συγκέντρωση όλων των παραπάνω – για να αποκτήσουμε όσο πιο πλήρη κατανόηση ήταν δυνατό για τους τρόπους με τους οποίους το προσωπικό e-mail χρησιμοποιήθηκε για κυβερνητική εργασία – ήταν μια επίπονη επιχείρηση, που απαιτούσε χιλιάδες ώρες προσπάθειας.
 
Για παράδειγμα, όταν ένας από τους πρωτότυπος προσωπικούς διακομιστές της Κλίντον παροπλίστηκε το 2013, το λογισμικό των e-mail αφαιρέθηκε. Αυτή η κίνηση δεν αφαίρεσε το περιεχόμενο των e-mail, αλλά ήταν σαν να αφαιρείς το πλαίσιο από ένα τεράστιο τελικό παζλ και να πετάς τα κομμάτια στο πάτωμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα εκατομμύρια των κομματιασμένων e-mail κατέληξαν σε αχρησιμοποίητο χώρο του διακομιστή. Ψάξαμε μέσα από όλο αυτό για να δούμε τι ήταν εκεί, και ποια τμήματα του παζλ θα μπορούσαν να ενωθούν και πάλι.
 
Οι ερευνητές του FBI  έχουν επίσης διαβάσει όλα τα περίπου 30.000 e-mails που στάλθηκαν από την κ. Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Δεκέμβριο του 2014. Σε περίπτωση που ένα e-mail αξιολογούνταν ως πιθανώς περιέχον διαβαθμισμένες πληροφορίες, το FBI έδειχνε το e-mail σε οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν πιθανός “ιδιοκτήτης” των πληροφοριών του e-mail, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να βγάλει ένα συμπέρασμα για το αν το e-mail περιείχε διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά το χρόνο που εστάλη ή ελήφθη, ή αν υπήρχε λόγος να διαβαθμιστεί το e -mail τώρα, ακόμη και αν το περιεχόμενό του δεν είχε διαβαθμιστεί κατά το χρόνο που εστάλη. 
 
Από τα 30.000 e-mails που εστάλησαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 110 e-mails σε 52 αλυσίδες e-mail έχουν καθοριστεί από την “ιδιοκτήτρια” υπηρεσία ότι περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά το χρόνο που είχαν στείλει ή ληφθεί. Οκτώ από αυτές τις αλυσίδες περιείχαν πληροφορίες που ήταν “Top Secret” κατά τη στιγμή που εστάλησαν, 36 αλυσίδες περιείχαν “Secret” πληροφορίες κατά τη στιγμή εκείνη και οκτώ περιείχαν “Confidential” (εμπιστευτικές) πληροφορίες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο διαβάθμισης. Εκτός από αυτά, περίπου 2.000 επιπλέον e-mails ήταν “up-classified” για να γίνουν “Confidential”. Οι πληροφορίες σε αυτά δεν είχαν διαβαθμιστεί κατά το χρόνο που στάλθηκαν τα e-mails.
 
Το FBI ανακάλυψε επίσης αρκετές χιλιάδες e-mails σχετικά με την εργασία της κ. Κλίντον, τα οποία δεν ήταν στην ομάδα των 30.000 που εστάλησαν από την υπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ  το 2014. Βρήκαμε αυτά τα επιπλέον e-mails με διάφορους τρόπους. Κάποια είχαν διαγραφεί όλα αυτά τα χρόνια και βρήκαμε ίχνη τους σε συσκευές που υποστηρίχθηκαν ή συνδέθηκαν με την προσωπική διεύθυνση e-mail. Άλλα τα βρήκαμε ελέγχοντας  τους αρχειοθετημένους κυβερνητικούς λογαριασμούς e-mail, ανθρώπων που ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι ταυτόχρονα με την υπουργό Κλίντον, συμπεριλαμβανομένων των υψηλόβαθμων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες, με τους οποίους μια υπουργός θα μπορούσε να συνομιλεί. 
 
Αυτό μας βοήθησε να ανακτήσουμε σχετιζόμενα με την εργασίας της e-mail που δεν ήταν μεταξύ των 30.000 που εστάλησαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακόμη, άλλα ανακτήθηκαν από την επίπονη αναθεώρηση των εκατομμυρίων αποσπασμάτων e-mail που πετάχτηκαν στον αχρησιμοποίητο χώρο του διακομιστή που είχε παροπλιστεί το 2013.

Σχετικά με τα χιλιάδες e-mails που βρήκαμε ότι δεν ήταν μεταξύ εκείνων που συντάχθηκαν από το κράτος, οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τρία από αυτά είχαν ταξινομηθεί κατά τον χρόνο που στείλατε ή λάβατε, ένα στο Μυστικό επίπεδο και δύο στο Εμπιστευτικό επίπεδο. Δεν υπήρχαν επιπλέον Top Secret e-mails που βρέθηκαν. Τέλος, κανένας από αυτά δεν βρήκαμε να  έχουν έκτοτε χαρακτηριστεί ως up-classified.

Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι δεν βρήκαμε καμία απόδειξη ότι οποιαδήποτε από τις πρόσθετες εργασίες που σχετίζονται με τα e-mails έχουν σκόπιμα διαγραφεί σε μια προσπάθεια να αποκρύψουν κάτι. Η εκτίμησή μας είναι ότι, όπως και πολλοί χρήστες e-mail, έτσι και η Χίλαρι Κλίντον διέγραφε περιοδικά τα e-mails ή αφορούν σε e-mails τα οποία εκκαθαρίζονται από το σύστημα όταν αλλάζουν συσκευές. Επειδή δεν χρησιμοποιούσε έναν κυβερνητικό λογαριασμό ή ακόμα και έναν εμπορικό λογαριασμό όπως το Gmail, δεν υπήρχε αρχειοθέτηση σε όλα τα e-mails της, έτσι δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ανακαλύψαμε e-mails που δεν ήταν στο σύστημα της Κλίντον το 2014, όταν και έστειλε τα 30.000 e-mails προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θα μπορούσε επίσης κάποια e-mails από αυτά που ανακτήθηκαν να ήταν μεταξύ εκείνων που διαγράφηκαν ως «προσωπική αλληλογραφία» από τους δικηγόρους της Κλίντον όταν εκκαθαρίστηκαν και ταξινομήθηκαν τα e-mails της για το 2014.
Οι δικηγόροι που κάνουν τη διαλογή των μηνυμάτων της Κλίντον το 2014 δεν έχουν διαβάσει μεμονωμένα το περιεχόμενο όλων των e-mail της, όπως κάναμε εμείς σε όσα έχουμε στη διάθεσή μας. Αντ 'αυτού, επικαλούνται βασικές (header) πληροφορίες και όρους αναζήτησης για να βρεθούν όλες οι εργασίες που σχετίζονται με τα e-mails, συνολικά 60.000 που παραμένουν στο προσωπικό σύστημα της Κλίντον το 2014. Είναι πολύ πιθανό να έχουν χαθεί στην αναζήτηση μερικά e-mails  τα οποία βρέθηκαν αργότερα, για παράδειγμα, σε διευθύνσεις άλλων κυβερνητικών υπαλλήλων ή σε άλλον διακομιστή.

Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν και άλλες εργασίες που σχετίζονται με e-mail που δεν παράχθηκαν για κυβερνητικούς σκοπούς και δεν βρήκαμε αλλού, και τα οποία έχουν πλέον διαγραφεί, μιας και διαγράφονται όλα τα e-mails που δεν επιστρέφονται στο κράτος, και οι δικηγόροι «καθαρίζουν» τις συσκευές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκλείεται η πλήρης ανάκτηση(forensic recovery).
Έχουμε κάνει συνεντεύξεις και έχει γίνει τεχνική εξέταση για να καταλάβουμε πώς έγινε η διαλογή από τους δικηγόρους της. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα επειδή δεν είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε πλήρως το ηλεκτρονικό αρχείο της διαλογής, πιστεύουμε ότι η έρευνά μας ήταν αρκετή για να μας επιβεβαιώσει οτι δεν υπήρχε εκ προθέσεως παράπτωμα σε σχέση με την εν λόγω προσπάθεια διαλογής των e-mails.

Και, φυσικά, εκτός από την τεχνική εργασία μας, πήραμε συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους, από αυτούς που εμπλέκονται στη δημιουργία και τη διατήρηση των διαφόρων επαναλήψεων από τους προσωπικούς διακομιστές της Κλίντον, και από μέλη στα οποία  αντιστοιχούν λογαριασμοί ταχυδρομείων, που ασχολούνται με τη σύνταξη e-mails για κυβερνητικούς σκοπούς, και, τέλος, όσα συνέταξε η Κλίντον η ίδια.

Τελευταία, έχουμε κάνει εκτεταμένες έρευνες για να καταλάβουμε τι ενδείξεις θα μπορούσαν να υπάρξουν σχετικά με «εισβολή» από εχθρικούς παράγοντες σε σχέση με την προσωπική λειτουργία των e-mail.

Τώρα επιτρέψτε μου να σας πω τι βρήκαμε:

Παρόλο που δεν βρήκαμε καθαρές ενδείξεις πως η Χίλαρι Κλίντον ή οι συνεργάτες της είχαν πρόθεση να παραβιάσουν νόμους της κυβέρνησης που διέπουν τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν εξαιρετικά απρόσεκτη στον χειρισμό ευαίσθητων και διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Για παράδειγμα, βρήκαμε επτά αλυσίδες μηνυμάτων που αφορούν ζητήματα που έχουν ταξινομηθεί σε επίπεδο Top Secret / Ειδικό Πρόγραμμα Πρόσβασης. Αυτές οι αλυσίδες εμπλέκουν την Κλίντον, τόσο στην αποστολή e-mails σχετικά με τα θέματα αυτά όσο και στη λήψη e-mails από άλλους για τα ίδια θέματα. Υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το συμπέρασμα ότι κάθε λογικός άνθρωπος στη θέση της Κλίντον ή στη θέση αυτών των δημοσίων υπαλλήλων με τους οποίους είχε αντίστοιχη επικοινωνία για αυτά τα ζητήματα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ένα αταξινόμητο σύστημα δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη συζήτηση. Εκτός από αυτές τις εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, βρήκαμε επίσης πληροφορίες που ορθώς είχαν ταξινομηθεί ως μυστικές από την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ κατά τη στιγμή που συζητήθηκαν μέσω e-mail (δηλαδή, εξαιρούνται τα μετέπειτα “up-classified e-mails).

Κανένα από αυτά τα e-mails δεν θα πρέπει να ήταν σε αταξινόμητο σύστημα μηνυμάτων, αλλά βρίσκονταν σε διαβαθμισμένους διακομιστές που δεν υποστηρίζονταν από το προσωπικό ασφαλείας πλήρους απασχόλησης, όπως εκείνα που βρίσκονταν σε τμήματα και κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή ακόμα και σε ένα σύστημα όπως το gmail.

Eπίσης, είναι σημαντικό να πω κάτι σχετικά με τη σήμανση των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός των e-mails που περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες έφεραν σημάδια που υποδεικνύουν την παρουσία των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Αλλά ακόμα και αν οι πληροφορίες δεν φέρουν την ένδειξη διαβαθμισμενο  σε ένα e-mail, οι εμπλεκόμενοι που γνωρίζουν ή πρέπει να γνωρίζουν ότι το μήνυμα έχει ταξινομηθεί και είναι υποχρεωμένοι να το προστατέψουν.

Αν και δεν είναι στο επίκεντρο της έρευνάς μας, έχουμε επίσης ενδείξεις ότι το σκεπτικό της ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γενικά, αλλά και όσον αφορά τη χρήση των μη ταξινομημένων μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχει ελλείψεις σχετικά με την προσταστία των διαβαθμισμένων πληροφοριών που βρίσκονται σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εισβολής του υπολογιστή από «εχθρικούς» παράγοντες, δεν βρήκαμε άμεση απόδειξη ότι στην προσωπική αλληλογραφία της Κλιντον και στους διάφορους χειριστές από το 2009, υπήρξε παραβίαση. Όμως, δεδομένης της φύσης του συστήματος και των φορέων που εμπλέκονται, ενδεχομένως, εκτιμούμε ότι θα είναι απίθανο να βρούμε τέτοιες άμεσες αποδείξεις. Εκτιμούμε πως εχθρικοί παράγοντες απέκτησαν πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό της Κλίντον και στους χρήστες με τους οποίους ήταν σε τακτική επαφή από τον προσωπικό λογαριασμό της.

Επίσης χρησιμοποιούσε τον προσωπικό της λογαριασμό ταχυδρομείου όταν βρίσκοταν στο εξωτερικό λαμβάνοντας και στέλνοντας μηνύματα σχετιζόμενα με το πόστο της κι επομένως είναι πιθανό να υπήρξε «εισβολή» στον προσωπικό λογαριασμό της.

Τέλος, όσον αφορά τη σύστασή μας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης:
Στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, οι εισαγγελείς παίρνουν τις αποφάσεις βάσει αποδεικτικών στοιχείων που έχει συλλέξει το FBI και απαγγέλουν κατηγορίες. Συνήθως, δεν δημοσιοποιούμε τις συστάσεις μας προς τους εισαγγελείς, αλλά προβαίνουμε σε συστάσεις προκειμένου να γίνουν παραγωγικές συζητήσεις με τους εισαγγελείς για το ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη γνωμοδότηση με βάση τα στοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση, δεδομένης της σημασίας του θέματος, νομίζω πως πρέπει να υπάρξει ασυνήθιστη διαφάνεια.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για πιθανές παραβιάσεις του καταστατικού όσον αφορά τον χειρισμό διαβαθμισμένων πληροφοριών, πιστεύουμε πως κανένας λογικός εισαγγελέας δεν θα έπαιρνε απόφαση δίωξης. Οι εισαγγελείς ζυγίζουν κατ 'ανάγκην μια σειρά από παράγοντες πριν από την απαγγελία κατηγοριών. Υπάρχουν προφανείς λόγοι, όπως το βάρος αυτών των στοιχείων, ιδίως όσον αφορά στην πρόθεση. Οι αποφάσεις που θα παρθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προσωπικές ενέργειες του ατόμου και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν.

Κοιτώντας τις έρευνες μας του παρελθόντος, σε ότι αφορά στην κακή διαχείριση ή την αφαίρεση διαβαθμισμένων πληροφοριών, δεν μπορούμε να βρούμε μια υπόθεση που θα μπορούσε να στηρίξει την άσκηση ποινικής δίωξης για τα γεγονότα αυτά. Όλες οι περιπτώσεις δίωξης θα πρέπει να περιέχουν έναν συνδυασμό με: σαφώς εσκεμμένη και ηθελημένη κακή διαχείριση των διαβαθμισμένων πληροφοριών ή τεράστιες ποσότητες πληροφοριών που εκτίθενται με τέτοιον τρόπο ώστε να συναχθεί το συμπέρασμα ηθελημένου παραπτώματος ή ένδειξη για ηθελημένη απιστία προς τις ΗΠΑ ή προσπάθεια να παρεμποδιστεί η δικαιοσύνη. Εμείς δεν βλέπουμε αυτά τα πράγματα εδώ.
Για να είμαι σαφής, αυτό δεν σημαίνει πως όποιος σχετίζεται με τέτοιου είδους δραστηριότητα δεν θα έχει καμία συνέπεια. Αντιθέτως, τα άτομα αυτά αποτελούν συχνά αντικείμενο της ασφάλειας ή έχουν διοικητικές κυρώσεις. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο αποφασίζουμε τώρα.

Ως αποτέλεσμα, αν και το υπουργείο δικαιοσύνης λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σε θέματα τέτοιου είδους, εκφράζουμε στη δικαιοσύνη την άποψή μας πως δεν είναι κατάλληλη η απαγγελία κατηγοριών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ξέρουμε ότι θα υπάρξει έντονη δημόσια συζήτηση στον απόηχο της παρούσας σύστασης, όπως υπήρχε κατά τη διάρκεια της ερευνας. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό είναι ότι η έρευνα αυτή έγινε ειλικρινά και ανεξάρτητα. Δεν ασκήθηκε οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή.

Ξέρω ότι υπήρξαν πολλές απόψεις που εκφράζονται από τους ανθρώπους που δεν αποτελούσαν μέρος της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για εμάς. Οι απόψεις είναι άνευ σημασίας και οι περισσότεροι δεν είχαν εικόνα της έρευνας γιατί κάναμε την έρευνα με τον σωστό τρόπο. Μόνο τα γεγονότα έχουν σημασία και το FBI έκανε τη δουλειά του με τρόπο επαγγελματικό και χωρίς να επηρεαστεί από πολιτικούς παράγοντες. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανος που είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης». 

Σημειώνεται ότι το Wikileaks έχει προαναγγήλει πως θα υπάρξει και δεύτερη μεγάλη αποκάλυψη σχετικά με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον και αυτή την φορά το ThePressProject θα συμμετάσχει ως επίσημος συνεργάτης στην Ελλάδα.