Η Βρετανία εισέβαλε στο Ιράκ πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης Σίλκοτ που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της επιτροπής σερ Τζον Σίλκοτ
Στην συνέχεια, ο Τόνι Μπλερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη, χωρίς εξαίρεση ή δικαιολογία.
Κάμερον: Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος
Σύμφωνα με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο σερ Σίλκοτ δεν εκφράζει την άποψη για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν νομιμοποιημένος ή όχι, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες αξιολογήθηκε η νομιμότητά του δεν είναι ικανοποιητικές.
Υποστηρίζει επίσης πως οι διπλωματικές επιλογές δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί.
Ακόμα, υποστηρίζει πως ο Τόνι Μπλερ έστειλε σημειώσεις στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους στις οποίες έλεγε πως δεν συμφωνούσε με τους συναδέλφους του. Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζον Σίλκοτ, αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρείχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, λέει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στο ίδιο σημείο ανέφερε πως το υπουργείο άμυνας άργησε να απαντήσει στην απειλή με αυτοσχέδιους μηχανισμούς της αντίπαλης πλευράς και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεκτιμήσει την κατάσταση αλλά δεν το έκανε.
Επίσης, η έκθεση Σίλκοτ, σύμφωνα με τον Κάμερον επικεντρώνεται στην απόσυρση τελικά των δυνάμεων από το Ιράκ και πως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα επηρέαζε τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ.
#Chilcot inquiry: No real WMD in Baghdad, unjust & highly dangerous war. The entire region on the receiving end. pic.twitter.com/UoL09xfqqQ
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) July 6, 2016