Οι εντάσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, όταν έγιναν επεισόδια στο hot spot των Λεπίδων στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πολύ μεγάλο διάστημα πρόσφυγες διάφορων εθνοτήτων. Τότε ξέσπασαν άγρια επεισόδια μεταξύ προσφύγων που ζητούν να φύγουν από το νησί και των αστυνομικών, αλλά αυτή ήταν μόλις η αρχή όσων ακολούθησαν. 

του Μάνου Φραγκιουδάκη

 
Το Σάββατο, 9 Ιουλίου, περίπου 150 πρόσφυγες, κυρίως Γεζίντι, κρατώντας τα παιδιά τους και έχοντας πάρει τα πράγματά τους, έφυγαν από το hot spot και κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι, καθώς νωρίτερα είχαν διαδραματιστεί επεισόδια εντός του χώρου κράτησης, μεταξύ προσφύγων διάφορων εθνοτήτων. Εντός του hot spot πλέον, οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν καθώς από τις εντάσεις τα μηχανήματα της υπηρεσίας ασύλου και ο εξοπλισμός που υπήρχε για την καταγραφή και ταυτοποίηση, είναι κατεστραμμένος.
 
Οι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν προς το λιμάνι, έκαναν σαφές ότι φοβούνται για την ζωή τους και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στο hot spot καθώς τα περιστατικά βίας μεταξύ διάφορων εθνοτήτων είναι σύνηθες φαινόμενο. 
 
Ο δήμος, ξεκαθάρισε στους πρόσφυγες, τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο hot spot και να μείνουν εκεί, με τους Γεζίντι όμως να μην αποδέχονται κάτι τέτοιο, εξαιτίας όσων αναφέρθηκαν παραπάνω. Η απάντηση από την αρχή του νησιού, ήταν να κληθούν τα ΜΑΤ για να τους επιστρέψουν στο hot spot, με τους πρόσφυγες να αντιδρούν και να την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η ένταση κλιμακώθηκε γρήγορα, και εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομίας, και προσφύγων, με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε χρήση χημικών. 
 
Στο μεταξύ οι πρώτες πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός διευθυντής της Λέρου δέχτηκε επίθεση από τους πρόσφυγες, διαψεύστηκαν σήμερα από τον ίδιο. Ο κ. Γιώργο Γεωργακάκος μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, είπε πως δεν είναι αληθές ότι οι πρόσφυγες του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν.
 

Οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» και οι τοπικές αρχές
 

Στο σημείο αυτό, μικρή ομάδα κατοίκων του νησιού άδραξε την ευκαιρία να εμπλακεί στα επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ, των προσφύγων, μελών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ΜΚΟ και πολιτών αλληλέγγυων στους πρόσφυγες. 
 
Παρουσιαζόμενοι ως «αγανακτισμένοι πολίτες» περίπου 20-30 άτομα, ορισμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλοι γνωστοί στους ντόπιους για τις φασιστικές τους απόψεις, εκμεταλλεύτηκαν την δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων του νησιού για την κατάσταση και επιχείρησαν να παραστήσουν την «πολιτοφυλακή».
 
Άρχισαν λοιπόν το Σάββατο, σύμφωνα με καταγγελίες να απειλούν και να επιτίθενται σε οποιονδήποτε ήταν πρόσφυγας ή είχε να κάνει με αυτούς, ενώ μαζί με την αστυνομία τους έσπρωχναν προς το hot spot των Λεπίδων, όπου τελικά και τους κατεύθυναν πεζή, συνοδεία των αστυνομικών δυνάμεων. Η μικρή ομάδα των «πολιτοφυλάκων» μάλιστα, η οποία δεν εκπροσωπεί τις αντιλήψεις των κατοίκων της Λέρου, απείλησε να εισέλθει εντός του κέντρου κράτησης. 
 
Οι πρόσφυγες πλέον έχουν επιστρέψει στην περιοχή που βρίσκεται το κέντρο κράτησης, όπου ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν να παραμείνουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Από το σημείο, όπως αναφέρεται, περνούν καθημερινά εν είδει «περιπολιών» οι ομάδες των «αγανακτισμένων», απειλώντας τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους και τα μέλη των ΜΚΟ. 

 

Αποχωρήσεις από το νησί λόγω απειλών
 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Λέρο αποχώρησε μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς το χρώμα του δέρματός του και το γεγονός ότι ήταν από την Αφρική τον έκανε στόχο για την μικρή ομάδα των λεγόμενων «αγανακτισμένων» και δεχόταν συνεχώς απειλές για την ζωή του. 
 
Ακόμη, από το νησί αποχώρησαν και τα 15 μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Echo100plus που βρίσκονταν στην Λέρο για να διανέμουν το φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης εντός του hot spot. 
 
Όπως κατήγγειλε μέλος της ΜΚΟ στο Al Jazeera, ενώ κατευθύνονταν στο hot spot της Λέρου χτύπησε το τηλέφωνο και ο άνθρωπος από την άλλη πλευρά της γραμμής τους είπε να φύγουν από το νησί. Όταν πλέον πλησίαζαν στο hot spot, ομάδα ατόμων τους έκλεισε τον δρόμο και άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητό τους, απειλώντας τους πως αν δεν φύγουν θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. «Φύγαμε γιατί η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να μας προστατεύσει. Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν με την πλευρά τους» είπε η Catharina Kahane, ενώ τόνισε πως πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλο νησί λόγω των απειλών. 
 
Στη Λέρο πλέον, από την ομάδα των παρουσιαζόμενων ως «αγανακτισμένων» έχουν στοχοποιηθεί τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, όσο και όσοι ασχολούνται μαζί τους και τους βοηθούν, οι οποίοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με απειλές είτε στους δρόμους, είτε και μέσω κοινωνικών δικτύων. 
 
Αυτοί που τρομοκρατούν όμως φαίνεται ότι δεν δρουν μόνοι τους. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο, όταν τα πράγματα ξέφυγαν, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, δημοτικοί σύμβουλοι που βρίσκονταν στο σημείο παρότρυναν τους 20-30 «πολιτοφύλακες» σε βία κατά των προσφύγων και των αλληλέγγυων. Ενώ είχε ξεκινήσει η ένταση λοιπόν μεταξύ των ΜΑΤ, της μικρής μερίδας αυτοαποκαλούμενων «αγανακτισμένων» και των προσφύγων, δημοτικοί σύμβουλοι φέρονται να έλεγαν «Πρώτα θα τους βαράμε εμείς και μετά εσείς».
 

Δήμαρχος Λέρου: «Οι πρόσφυγες μας επιτέθηκαν»
 

Μιλώντας στο TPP ο δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλλιας είπε ότι «οι εθελοντές παρακινούν σε επεισόδια του πρόσφυγες γιατί τους θέλουν ελεύθερους στο νησί», ενώ είπε πως «οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει. Δεν πρόκειται για χρυσαυγίτες αλλά για απλούς επιχειρηματίες. Δεν μπορεί να καταστρέφεται τουριστικά ένα νησί και να σηκώνει όλο αυτό το βάρος», υπογράμμισε.
 
Για τα επεισόδια του Σαββάτου, τόνισε πως «Οι πρόσφυγες επιτέθηκαν σε εμάς, την αστυνομία και τους κατοίκους μεττά από 4 ώρες που προσπαθούσαμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν στο Κέντρο Κράτησης. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος να μείνουν». Ενημέρωσε ακόμη ότι 29 πρόσφυγες τους οποίους χαρακτήρισε «ταραξίες» έχουν συλληφθεί και θα φύγουν.