Αναφερόμενος στις «βολές» του προηγούμενου διαστήματος ότι η κυβέρνηση θέλει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους που συνδιαλέγονται με τη ΧΑ για να κρατηθούν στην εξουσία. Ανοίξαμε συζήτηση για τον εκλογικό, αλλά δεν απευθυνθήκαμε στη ΧΑ. Απευθυνθήκαμε σε όσους έλεγαν πως πρέπει να πάμε σε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Ποτέ δεν μας ενδιέφερε να απευθυνθούμε στο κόμμα των νεοναζί. Δεν σκεφθήκαμε να απευθυνθούμε σε μεμονωμένα στελέχη, απευθυνθήκαμε στις ηγεσίες. Δικαίως ο Ν. Βούτσης ζήτησε τον λόγο. Δεν είναι απλώς μια αναφορά, αλλά μια καλοστημένη προσπάθεια κύκλων να δημιουργήσουν κλίμα πως τάχα η αριστερά ψάχνει συνεργάτες στη ΧΑ

Για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε: «Κατατίθεται ένας νόμος πέρα από τις σκοπιμότητες μας στερεί την προοπτική στην ουσία να ωφεληθούμε. Θέλουμε ισοτιμία στην ψήφο. Όπως γνωρίζετε, το αίτημα για την απλή αναλογική είναι πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων. Για πρώτη φορά, η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ανταποκρινόμαστε σε ένα ιστορικό αίτημα»

Για την ψήφο στους 17χρονους τόνισε: «Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, το κίνητρο να συμμετέχουν και να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Να βγουν μπροστά παίρνοντας το νόμο στα χέρια τους. Σε όλες τις έρευνες το τελευταίο διάστημα, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Ποτέ δεν υπήρξε ιστορικά η αίσθηση πως η λιγότερη δημοκρατία θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα.»

Αναφέρθηκε επίσης στην διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. «Εδραιώνουμε τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. Ίσως εκεί να οφείλεται η νευρικότητα σας, γιατί αυτοί οι κύκλοι σας πιέζουν να μιλάτε για εκλογές για να μη χάσουν τις άδειες τους και τα οφίτσια τους. Ψυχορραγώντας βγάζουν δηλητήριο. Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση του πολιτικού συστήματος που εδραίωσε τη πολιτική διαφθορά και διαμόρφωσε μια ταξικά και αδιαφανή δημόσια διοίκηση»