Όλη η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη
Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο, στη συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 ορόσημων από την πρώτη αξιολόγηση- και κατ' επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση (στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά).
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην εκπλήρωση 15 προαπαιτουμένων για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, δεν απαιτείται για όλα τα θέματα νομοθετική ρύθμιση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίους.
Η λίστα των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνει:
-
ασφαλιστικά θέματα (π.χ. για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων),
-
το θέμα της ΔΕΗ (κυρίως όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ),
-
την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμβουλίων των τραπεζών (από το ΤΧΣ και ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο).
Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως ο καθορισμός της διοίκησης του νέου Ταμείου, η επίλυση εκκρεμοτήτων αναφορικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Ταμείο.
Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος.
Ειδικά για το χρέος, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με βάση την έκθεση αυτή, θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είχαν, επίσης, τεθεί κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα και τώρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Ενώ μεταξύ των ορόσημων- προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα θα συνέλθει στις Βρυξέλλες και το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.