«Είχα παλέψει ακόμη και όταν με βασάνιζαν, παλεύω και τώρα» υπογράμμισε ενώπιον της Γερουσίας, αναφερόμενη στα χρόνια της στο κίνημα αντίστασης κατά τη διάρκεια της χούντας.
Η αποπεμφθείσα πρόεδρος συνεχίζει την κατάθεσή της τη Δευτέρα στη Γερουσία για τη δίκη που στο τέλος θα κρίνει, με ψηφοφορία των γερουσιαστών, αν θα μείνει οριστικά εκτός ηγεσίας και τα καθήκοντά της θα ασκεί μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.
Η Ρουσέφ κατηγορείται πως είχε παραβιάσει προεκλογικά τους δημοσιονομικούς κανονισμούς ώστε να διασφαλιστεί η επανεκλογή της. Οι κατηγορίες δεν συνδέονται με το σκάνδαλο της Petrobras, το οποίο έχει τυλίξει εδώ και μήνες ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.
Συγκέντρωση υποστηρικτών
Η Ρουσέφ εμφανίστηκε χαμογελαστή στη αίθουσα και ήδη από την αρχή της κατάθεσής της -η οποία αναμένεται να κρατήσει ώρες, με τους γερουσιαστές να της θέτουν ερωτήματα- εμφανίστηκε μαχητική. Υποστηρικτές της είχαν συγκεντρωθεί την ίδια ώρα στην Μπραζίλια, με πανό και συνθήματα υπέρ της και εναντίον του Τεμέρ.
«Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, δεν διέπραξα κανένα από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούμαι. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση στην απόπειρα να εκδιωχθώ από την προεδρία» είπε, επαναλαμβάνοντας πως «οι διαδικασίες αποπομπής ισοδυναμούν με πραξικόπημα».
«Η Δημοκρατίας σε κίνδυνο»
«Η Δημοκρατία στη Βραζιλία τίθεται σε κίνδυνο με σκοπό να προστατευτούν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ» τόνισε η Ρουσέφ.
Χαρακτήρισε ξανά προσχηματικές τις κατηγορίες σε βάρος της με σκοπό την απομάκρυνσή της από την εξουσία, υπερασπίστηκε την διακυβέρνησή της και κατηγόρησε τη μεταβατική (προς το παρόν) διακυβέρνηση του Τεμέρ για εύρος ζητημάτων, από την υποκίνηση της διαδικασίας μέχρι την οικονομική πολιτική που προωθεί.
Οι γερουσιαστές αναμένεται να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως ακόμη και την Τρίτη, για την οριστική ετυμηγορία. Καταδίκη της, που χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία (τα 2/3 των γερουσιαστών) θα την απομακρύνει οριστικά από την ηγεσία, ενώ το αντίθετο θα την επανέφερε στην προεδρία.