«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως μετά στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους» αναφέρει σε σχετικό άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.
Όπως επισημαίνει το στέλεχος της κυβέρνησης που έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία και αποτελεί έναν εκ των πρωτεργατών του ελληνικού τραπεζικού και χρηματιστηριακού συστήματος, ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνει την άμεση υιοθέτηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία – αυτό που παλιότερα ήταν γνωστό ως ιταλικό μοντέλο (Assets Protection Scheme – APS).
«Ωστόσο, αυτό που προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην επεξεργασμένη μορφή του είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών και των ευρωπαϊκών κανόνων και στηρίζεται στους επενδυτές ώστε όταν υιοθετηθεί να ονομαστεί “ελληνικό μοντέλο”» υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.
Το πλάνο του ΤΧΣ που επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση περιλαμβάνει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες έως και 20 δισ. ευρώ, και «η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, που τόσο χρειάζεται ο τόπος».
«Κατόπιν, η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε άλλη ρεαλιστική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου που έχει υποβάλει η Τράπεζα της Ελλάδας, και είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει κάθε εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αλλά και της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος» σημειώνει.
Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ της προηγούμενης κυβέρνησης και τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να δωθούν αυτά στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να διαψευστεί ουσιαστικά ένα τέτοιο σενάριο.
Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει
Στο μεταξύ, παρότι όπως αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα δώσει τη συγκατάθεσή τους, ενώ δεν έχουν ληφθεί ούτε αντίστοιχες επίσημες αποφάσεις από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των τραπεζών με 20 δισ. ευρώ, οι τράπεζες φέρονται να έχουν ήδη βάλλει σε εφαρμογή το σχέδιο, στο μέρος που τους αναλογεί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, με την τιτλοποίηση στεγαστικών κόκκινων δανείων της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς σχετικό χαρτοφυλάκιο (Pillar) αγοράστηκε από την PIMCO.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται σε αντίστοιχους σχεδιασμούς της Alpha Bank, με το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Orion να φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, 2 δισ. ευρώ κόκκινων στεγαστικών δανείων πουλάει και η Τράπεζα Πειραιώς. Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και σε σχέδια της Εθνικής Τράπεζας για τιτλοποίηση δανείων προς το 2021, ενώ το 2020 θα προχωρήσει σε «ανάθεση διαχείρισης» για δύο «μικρά στεγαστικά χαρτοφυλάκια» ύψους 300 εκατ. ευρώ έκαστο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τη λύση της «τιτλοποίησης» των κόκκινων δανείων, καθώς σημειώνεται επί της ουσίας πως δεν συμφέρει τις τράπεζες η πώληση των δανείων αυτών σε funds, αφού τέτοιες πωλήσεις φτάνουν περί το 30-40% της αξίας των δανείων. Σημειώνεται ακόμα πως οι τιτλοποιήσεις των δανείων αναμένεται να έχουν επιπλέον όφελος για τις τράπεζες, καθώς αυτές θα κρατήσουν κάποια από τα ομόλογα που θα εκδώσουν έναντι των στεγαστικών δανείων, και θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της αξίας τους κατά τη διαχείρισή τους.