Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ένα thinktank που έχει τη βάση του στην Αντίς Αμπέμπα προειδοποιεί ότι ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική στερούνται φαγητό και η πείνα ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς θανάτους παιδιών σε όλη την Ήπειρο. Μια έρευνα του Αφρικανικού Φόρουμ για την Πολιτική σχετικά με τα Παιδιά υπογράμμισε ότι περίπου 60 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική δεν έχουν αρκετό φαγητό, παρά την οικονομική άνθιση της ηπείρου των τελευταίων ετών.
 
Παγκοσμίως, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα λόγω της έλλειψης τροφίμων, ένας αριθμός που ανέρχεται σε 10.000 παιδιά καθημερινά. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν μια κάποια βελτίωση αναφορικά με την πείνα των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Αφρική τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η κατάσταση χειροτερεύει σε κάποια μέρη της ηπείρου, όπου το πρόβλημα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης.
 
Εννέα στα δέκα παιδιά στην Αφρική δεν πληρούν τα κριτήρια μιας στοιχειώδους αποδεκτής διατροφής που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ ταυτόχρονα δύο στα πέντε παιδιά δεν καταναλώνουν τακτικά γεύματα. Αναφορικά με τα παιδιά από 6 έως 23 μενών που λαμβάνουν μια επαρκή ποικιλία φαγητών σε τακτικό επίπεδο, η Λιβερία, το Κονγκό και το Τσαντ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Με τη Ζιμπάμπουε, τη Γουινέα-Μπισάου, τη Γκάμπια και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να ακολουθούν.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η πείνα υποβαθμίζει την σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει και την οικονομική απόδοση της χώρας από την οποία προέρχονται. Η πείνα των παιδιών μπορεί να κοστίσει στις Αφρικανικές χώρες σχεδόν το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
 
Αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, η Αφρική θα έχει πιθανότατα ένα δισεκατομμύριο υποσιτιζόμενα και πεινασμένα παιδιά ως το 2050. Οι πολιτικές συγκρούσεις σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στην Αφρική, με τρία από τα τέσσερα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα καθυστέρησης ως προς την ανάπτυξή τους και είναι κάτω από πέντε ετών να κατοικούν σε χώρες που έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμες ζώνες. Σε χώρες στις οποίες συμβαίνουν  παρατεταμένες συγκρούσεις, το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερο.
 
Τέλος, το έτος 2017, περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι της Αιθιοπίας, τέσσερις εκατομμύρια της Ζιμπάμπουε και τρία εκατομμύρια στην Κένυα είχαν επηρεαστεί από την έντονη διατροφική ανασφάλεια, λόγω των ζητημάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή.