Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, περίπου 120.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Τσεχίας, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις. Έπειτα από δημοσιοποίηση έκθεσης της Κομισιόν, φέρεται ότι ο όμιλος επιχειρήσεων που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο  Α. Μπάμπις ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μια τέτοια διαδήλωση είναι η μεγαλύτερη από την πτώση του κομμουνισμού του 1989.
 
Ήδη από τα τέλη του Απριλίου, η μη κυβερνητική οργάνωση «Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία» πραγματοποιεί διαρκώς διαδηλώσεις στην Τσεχία κατά του Α. Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης, Μαρί Μπενεσόβα, την οποία οι διαδηλωτές υποψιάζονται ότι θέλει να εμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος της ΜΚΟ ανέφερε μπροστά στο πλήθος ότι «ο Α. Μπάμπις μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε. Κουραστήκαμε πια». Πολίτες στη Τσεχία τον χαρακτηρίζουν τον Α. Μπάμπις ως «αρχηγό της μαφίας» και «ολιγάρχη», συγκρίνοντάς τον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Σε έρευνα της Κομισιόν, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε από τσεχικά ΜΜΕ, διαπιστώνεται ότι ο Α. Μπάμπις παραβίασε τους κανόνες ως προς τις συγκρούσεις συμφερόντων, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρεία Agrofelt, από την οποία αποχώρησε επίσημα το 2017, μέσω καταπιστευματικών ταμείων που διαχειριζόταν η ίδια η σύζυγός του. Η Κομισιόν, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύφθηκε από τσεχικά ΜΜΕ, απαιτεί από τη Δημοκρατία της Τσεχίας την αποπληρωμή 17,4 εκατομμυρίων ευρώ.