Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των εθνικών εκλογών κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης μετά την ήττα της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», που επικαλείται κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά « να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, μία πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση και στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με ποσοστό 38% στις ηλικίες ως 24 ετών. Στόχος του είναι μέχρι το επόμενο Συνέδριο τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα. Όπως ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ενώ το συνέδριο έχει προγραμματισθεί για τα τέλη του 2019.