Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το Κίνημα Πέντε  Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας κατέληξαν στην κατάρτιση κοινού πολιτικού προγράμματος, προκειμένου να σχηματίσουν τον νέο κυβερνητικό σχηματισμό, μετά την αποχώρηση της Λέγκας του Βορά.

Τη Δευτέρα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, που φαντάζει φαβορί  για νέος πρωθυπουργός, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι τα δύο κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και θα σχηματίσουν κυβέρνηση έως την Τετάρτη.

Ο Σαλβίνι απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε την προηγούμενη Πέμπτη εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μετά την απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να αποσύρει τη Λέγκα από τον συνασπισμό που κυβέρνησε την Ιταλία τους τελευταίους 14 μήνες με προφανή σκοπό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας, ο Ματαρέλα αναμένεται να διαλύσει το ιταλικό κοινοβούλιο και να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ο Κόντε και η νέα κυβέρνησή του θα ορκιστούν την Πέμπτη και θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.  Σημειώνεται ότι ο άμεσος σχηματισμός νέου κυβερνητικού σχήματος οφείλεται και σε πιέσεις της Κομισιόν, που επιθυμεί να μην υπάρξει νέο ενδεχόμενο πολιτικής αναταραχής, καθώς η Ιταλία πρέπει να καταθέσει άμεσα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.