Ως «θυελλώδης» και με ένταση περιγράφεται η συνεδρίαση της Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, καθώς τέθηκαν επί τάπητος οι προτάσεις των κομμάτων για τις κλήσεις των μαρτύρων.

Η Επιτροπή έλαβε απόφαση μόνο για τους δύο πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν την προσεχή Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, καταλήγοντας στα πρόσωπα του πρώην επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή, και σε εκείνο του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα που μετατράπηκε σε κατηγορούμενο, Κωνσταντίνο Μανιαδάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, «ο κατάλογος των μαρτύρων θα πρέπει να εμπλουτιστεί, αν κριθεί αναγκαίο».

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas, και το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Τον έχουν κατονομάσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» ως τον ισχυρό άνδρα της NOVARTIS Hellas, τόσο ισχυρό που το 2012 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, μια θέση στην οποία παρέμεινε επί μια τριετία.

Ο Νίκος Μανιαδάκης είναι ο καθηγητής που θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση, θα καταθέσει μετά τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018 στο αεροδρόμιο προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη και μετατράπηκε σε κατηγορούμενο για την υπόθεση NOVARTIS. Σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη, που έχει διατελέσει σύμβουλος υπουργών υγείας, έχει ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία αλλά ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

Τα υπόλοιπα πρόσωπα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της NOVARTIS Hellas, η M. Mαραγγέλη, γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή μέχρι το 2015, ο Ν. Μανίας που έχει εργαστεί στο υπουργείο Υγείας και Ανάπτυξης παρέχοντας τεχνικές συμβουλές για τη διαμόρφωση των τιμών, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, η Γεωργία Τσατάνη, Εισαγγελέας Εφετών, ο Γ. Τερζάκης, ως πρόεδρος της ΕΤΑΔ, η πρώην εισαγγελέας, Ελένη Ράικου, η Μαρία Παπασπύρου, πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, ο Ιωάννης Αγγελής, πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, τα μέλη κλιμακίου που μετέβησαν στη Βιέννη για τη συνάντηση με στελέχη του FBI, η Ελένη Τουλουπάκη, Εισαγγελέας Διαφθοράς, οι Χ. Ντζούρας και Σ. Μανώλης, επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.

Επίσης, η κυβερνητική πλευρά προτείνει να κληθούν ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και τα δέκα πρόσωπα που ήταν στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, δηλαδή οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ε. Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Αντιπαράθεση για Τζανακόπουλο και Πολάκη

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς προτείνονται ως μάρτυρες για την υπόθεση. Το αίτημά τους συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης άστοχο και προκλητικό χαρακτήρισε το αίτημα το ΚΚΕ, λέγοντας πως υποβάλλεται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου την προσεχή Τρίτη καθώς σήμερα δεν ελήφθη σχετική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν «συμπαιγνία του Κινήματος Αλλαγής και της ΝΔ» και προειδοποίησαν ότι αν ανοίξει τέτοιο ζήτημα τότε θα τεθεί αντίστοιχο για τη συμμετοχή μέλους της ΝΔ που μετέχει στις εργασίες της επιτροπής και μάλιστα με κεντρικό ρόλο, αν και έχει διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργού Υγείας που ελέγχεται, μέχρι τώρα, από τη δικαιοσύνη.

Με το αίτημα της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε εκρηκτικό κλίμα, με έντονους διαλόγους και ανταλλαγή φραστικών επιθέσεων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι τυχόν εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει στόχο να προστατεύσει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου, όπως τον Κωνσταντίνο Φρουζή και το Νίκο Μανιαδάκη. «Είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ δεν θα αποδεχθεί το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, διαφορετικά αυτοκτονεί πολιτικά», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Το ΚΚΕ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς κουκούλα και ότι πρέπει να συζητηθεί η ουσία της υπόθεσης που είναι η εμπορευματοποίηση στο χώρο του φαρμάκου.

Τα αιτήματα Παπαγγελόπουλου

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρης Τσοβόλας και Λυδία Τσοβόλα κατέθεσαν στην Ειδική Επιτροπή αιτήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου Παπαγγελόπουλου προκειμένου να διαβιβαστούν όλες οι συναφείς με την υπόθεση δικογραφίες και έγγραφα, και να καταθέσουν συγκεκριμένοι μάρτυρες.

Επίσης υποβλήθηκε αίτημα κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασης του Δ. Παπαγγελόπουλου με τους δύο εισαγγελείς που τον κατηγορούν και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, ένα ακόμη αίτημά του είναι να ζητηθούν «τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού του πολιτικού προσώπου που πρότεινε το FBI να παραδώσει στους Έλληνες Εισαγγελείς στη συνάντησή τους στη Βιέννη».

Διαβάστε περισσότερα για το υπόμνημα Παπαγγελόπουλου:

Υπόμνημα Δ. Παπαγγελόπουλου για αποκάλυψη του λογαριασμού του πολιτικού που πρότεινε το FBI στη Βιέννη

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή που συγκροτήθηκε σε βάρος του «έχει αμιγώς δικαιοδοτικό ρόλο και αποστολή απαλλαγμένη από πολιτικές σκοπιμότητες και εξαρτήσεις», τονίζοντας πως θέλει να πιστεύει ότι θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων και θα προστατεύσει την αποστολή και το κύρος της».

«Δεν θέλω να υποχρεωθώ να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου, μεταξύ των οποίων και η αίτηση εξαίρεσης κατά μελών της Επιτροπής τα οποία θα συνεχίσουν αυτή την ηθικά απαράδεκτη και παράνομη τακτική» προειδοποίησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι για πολλούς μήνες έχει στοχοποιηθεί αλλά «η πολιτική δίωξη σε βάρος του για τη δήθεν σκευωρία της Novartis, θα αποδειχθεί μεγάλο φιάσκο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός έθεσε στην κρίση της Επιτροπής τη δήλωση του Θανάση Πλεύρη ότι «θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος του, από την Επιτροπή, και άλλα αποδεικτικά μέσα που τυχόν υπάρχουν, οποιασδήποτε φύσης αποδεικτικά μέσα» και «αποδεικτικά μέσα που δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθούν».

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζει η πραγματική συζήτηση για τη Novartis

«Τώρα αρχίζει η πραγματική συζήτηση για το πολύκροτο σκάνδαλο της NOVARTIS», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας κοινοβουλευτική πηγή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μετέδοσε το ΑΠΕ, ενόψει της αυριανής συζήτησης στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Με τη συγκρότηση της Προανακριτικής για την υπόθεση της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis, αρχίζει, από την πλευρά μας, η πραγματική συζήτηση για το διεθνές, βαθύτατο και πολύκροτο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας -κολοσσός, που πλούτισε στην Ελλάδα με αθέμιτες υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της, όπως το Gilenya, το Lucentis κλπ», αναφέρει η ίδια πηγή που δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και προσθέτει ότι «τώρα θα πληροφορηθεί ο ελληνικός πως και γιατί μία φαρμακευτική εταιρία, η οποία βρισκόταν, στα μέσα της δεκαετίας 2000-2010 στις τελευταίες θέσεις στη χώρα, από άποψη εισόδων, το 2009 έγινε η πρώτη. Θα αποκαλυφθεί με ποιους τρόπους έγινε η πρώτη, πως το πολιτικό σύστημα της εποχής- τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και οι υπουργοί τους στο χώρο της υγείας- επέτρεψαν να γίνει αυτό με αθέμιτους τρόπους, για τους οποίους ελέγχεται πλέον στη χώρα μας η NOVARTIS, όπως για ανάλογες πρακτικές ελέγχεται σε περισσότερες από 20 χώρες, τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Θα πληροφορηθεί πως, γιατί και με αποφάσεις ποίων επετράπη, σε φάρμακα της εταιρίας αυτής, να τιμολογούνται στην Ελλάδα με τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των χωρών της Ευρώπης. Θα πληροφορηθεί με αποφάσεις ποίων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων γίνονταν οι τιμολογήσεις αυτές».

Ενόψει της έναρξης των εργασιών της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής, η ίδια κοινοβουλευτική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός «θα πληροφορηθεί, από μάρτυρες και έγγραφα, τι πλήρωναν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Έλληνας φορολογούμενος, κυρίως στην περίοδο της κρίσης, που όλες οι αξίες κατέρρεαν, εκτός από συγκεκριμένα φάρμακα της Novartis. Και κυρίως θα ξαναθυμηθεί πώς και από ποιους ξεκίνησε η έρευνα για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας αυτής, δηλαδή το FBI και το Ποινικό Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα οποία κάποιοι λησμονούν, γιατί δεν μπορεί να χωρέσουν στο ανόητο αφήγημά τους περί “σκευωρίας”. Και θα ακούσει ο ελληνικός λαός και όλους τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες, στο χώρο του φαρμάκου, που με πορίσματα και εκθέσεις τους, μετά από έρευνες, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του βροντερού σκανδάλου».

«Αν κάποιος έχει αμφιβολίες ας κάνει τον κόπο να δει και ακούσει το video της κρατικής Ελβετικής tv για το σκάνδαλο των σκανδάλων, της Novartis. Kαλή θέαση και ακρόαση», σημειώνει η ίδια πηγή λίγες ώρες προτού οι βουλευτές προσέλθουν στην επιτροπή για να συμφωνήσουν στους πρώτους μάρτυρες που θα πρέπει να κληθούν.