Στους δρόμους θα βγουν την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, μαθητές και μαθήτριες στον Βόλο, τονίζοντα πως «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς οι μαθητές για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς αφορά άμεσα τη ζωή μας».

Οι μαθητές επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν για την ανοιχτή πληγή του Βόλου, την καύση σκουπιδιών και της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την ΑΓΕΤ-Lafarge, τονίζοντας πως «θέλουμε να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε εδώ, στον τόπο μας με καθαρό περιβάλλον. Δεν θέλουμε να αναπνέουμε και να τρώμε διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και ότι άλλο επικίνδυνο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών. Χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι η καύση σκουπιδιών υποθηκεύει το μέλλον μας, γιατί οι διοξίνες και τα φουράνια συσσωρεύονται στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις τους θα φανούν σε μερικά χρόνια».

«Είναι βέβαιο πως το κυκλοφοριακό, οι θερμάνσεις, βιομηχανίες κλπ είναι μερικές από τις αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πολη. Όμως η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge κάθε χρόνο κάνει τραγική την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση» τονίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπογραμμίζοντας πως «Δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα! Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και το μέλλον μας!», και απαιτούν:

  • Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ στην ΑΓΕΤ!
  • Να εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα πρόληψης, επανάχρησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης των απορριμμάτων!
  • Καθαρό αέρα και καθαρό περιβάλλον για όλους!

«Καλούμε τους μαθητές της πόλης την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου να αφήσουν τα μαθήματα και να βγουν στο δρόμο!
Καλούμε τους καθηγητές και τους γονείς μας να στηρίξουν το αγώνα μας!
Θέλουμε όλη η κοινωνία να γίνει μια γροθιά!
Ομάδα Νέων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ» καταλήγουν στο κάλεσμά τους.

Την ίδια ώρα, η ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αγωνίζεται για προάσπιση του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής για το παρόν και το μέλλον, για τα σημερινά και τα παιδιά που έρχονται.

«Παλεύουμε για τον αέρα που αναπνέουμε, για καθαρό περιβάλλον. Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία μέσα από συλλογικότητες, τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και απαιτούμε να σταματήσει η καύση απορριματογενούς προέλευσης και άλλων ρυπογόνων πηγών», αναφέρει η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα: 

Βόλος, ο αποτεφρωτήρας της νότιας Ευρώπης