Ερώτημα σε σχέση με το υπέρογκο ποσό των 133 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τριών ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο, μαζί με αντίστοιχο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, συνυπέγραψαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνουν ότι «εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που η πανδημία προκάλεσε, τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο τρόπο απλά και μόνο για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

Το ποσό χαρακτηρίζεται υπέρογκο αν αναλογιστεί κανείς ότι για παράδειγμα η δομή της Αμυγδαλέζας είχε κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΒΙΑΛ στη Χίο είχε κοστίσει μόλις 1,5.
Επιπροσθέτως βάσει των αναφορών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με το κόστος ανά φιλοξενούμενο, το ποσό των 133 εκατ. ευρώ που ζητά ο υπουργός Μηταράκης, θα αντιστοιχεί σε δομές δυναμικότητα 50.000 ανθρώπων, πράγμα το οποίο δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα αναφορικά με την υπερσυσσώρευση μεταναστών και προσφύγων στα νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης οι βουλευτές, επισημαίνουν ότι οι κοινωνίες των νησιών, «βιώνουν την, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους και βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις». Ακόμα τονίζουν την έντονη αντίθεση των νησιωτών για τη δημιουργία νέων ΚΥΤ αλλά και κλειστών κέντρων κράτησης.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεκτιμούν ότι η Ελλάδα πέρα από το κόστος συντήρησης των δομών, πρόκειται να επιβαρυνθεί επιπρόσθετα από τις καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εξαιτίας παραβιάσεων εγγυήσεων και δικλίδων των ευρωπαϊκών Οδηγιών.