13η Αντιρατσιστική Γιορτή στις 15-16 Ιουνίου: «Ζωή χωρίς συμβiβασμούς, αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις»

Στον γνώριμο και φιλόξενο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου η 13η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, stand up comedy, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, δρώμενα, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα, σε μία μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, ενότητας και κοινού αγώνα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών.
|

Η 13 Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» θα λάβει χώρα στον αύλιο χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου θα στηθούν θα στηθούν περίπτερα µεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI και γυναικείων οργανώσεων, εργατικών σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας. Επίσης, θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, και µπαρ.
 
Στο επίκεντρο της εφετινής αντιρατσιστικής γιορτής θα βρεθεί η φωνή των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και φυλακίζονται για μήνες στα hot spot της ντροπής, προϊόν των ρατσιστικών συμφωνιών ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Των «προνομιούχων» προσφύγων που ξέφυγαν από την ομηρία των νησιών του Αιγαίου και τώρα διεκδικούν να μην ξεσπιτωθούν από τα διαμερίσματα και από τα στρατόπεδα της ενδοχώρας. Που αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις καταστολής στα Διαβατά και στο σταθμό Λαρίσης προκειμένου να μην μπορέσουν να μετακινηθούν στους τελικούς ευρωπαϊκούς τους προορισμούς. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μετανάστες και τις μετανάστριες που αντιμετωπίζονται προκαταβολικά ως «λαθραίοι» ενώ ακόμα κι αν ήδη ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, βιώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια συνέχισης της νόμιμης παραμονής τους στην χώρα και απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά τους.
 
Ακόμη, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά, για τις απαντήσεις απέναντι στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της Ελλάδας, για την επιχείρηση επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου στις πόλεις με αφορμή το Μακεδονικό. Επίσης, ο αγώνας ενάντια στον σεξισμό, τη γυναικεία καταπίεση και τα lgbtqi κινήματα συναντιόμαστε για να συζητήσουμε τους τρόπους και να ανιχνεύσουμε τους συμμάχους στον αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση και ισοτιμία, σε κάθε πεδίο της ζωής.
 

Συναυλίες

  • Σάββατο 15/6

ΣΚΗΝΗ 1, από τις 9 µ.µ.
Φώτης Σιώτας & Πέτρος Μάλαµας  
Ορφέας Περίδης  
Αλέξανδρος Κτιστάκης
 
ΣΚΗΝΗ 2, από τις 9:30 µ.µ.
Συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν  
ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ, Μουσική Ομάδα Πολιτιστικού Στεκιού  
SOFRANO Παλαιό Κύμα Χώρος Προβολών 10:00 µ.µ.: “Γη χωρίς Ψωμί” (LAS HURDES) Ντοκυµαντέρ 30’ του Λιουίς Μπουνιουέλ (1932). Προλογίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας
 

  • Κυριακή 16/6 Συναυλίες

ΣΚΗΝΗ 1, από τις 8:30 µ.µ.
Στίχοιμα
Καθόλου  
Twinsanity  
Yinka & the Fuzics
 
ΣΚΗΝΗ 2, από τις 9 µ.µ. Αγία Φανφάρα  
Ρεμπέτικη βραδιά µε τον Μανώλη Πάππο (μπουζούκι/τραγούδι). Μαζί του οι: Γιάννης Παπαγεωργίου (κιθάρα/τραγούδι), Αυγερινή Γάτση (ακορντεόν/τραγούδι)   Και το γλέντι συνεχίζεται µε τους:  Αθηνά Λαµπίρη (κιθάρα/τραγούδι), Εύα Ξένου (τραγούδι), Άγη Παπαπαναγιώτου (µπουζούκι/τραγούδι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (µπαγλαµάς/τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν/τραγούδι)
 
Stand Up Comedy, από τις 8:00 µ.µ.
 
Συµµμετέχουν: Κέλλυ Ανυφαντή, Στέφανος Γιδάρης, Δηµήτρης Δούκογλου, Γιάννης Μπιλίρης, Γιώργος Ξυδιάς, Αλέξανδρος Πασπαρδάνης, Ανδρέας Πασπάτης, Αριστοτέλης Ρήγας Χώρος Προβολών 10:00 µ.µ.: “Νύχτα και Οµίχλη” (Nuit et bruillard), 32’ Ντοκυµαντέρ του Αλαίν Ρενέ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης (1955). Προλογίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας
 

Συζητήσεις

Σάββατο 15/6

  • 6:30 µ.µ. Χώρος Συζητήσεων Α: Θεματικό εργαστήρι «Δικαιώματα όχι Αστυνομία». Σαν Φερδινάνδο Καλαβρία Ιταλία/Μανωλάδα Πελοπόννησος Ελλάδα. Παράλληλες ιστορίες των γκέτο, της εκμετάλλευσης, των πυρκαγιών και των πυροβολισμών. Πάνω στην εργασία των µμεταναστών χωρίς χαρτιά στηρίζονται τα κέρδη της ευρωπαϊκής αγοράς οπωροκηπευτικών ύψους εκατοντάδων δισεκατοµµμυρίων ευρώ. Προβολή video και συζήτηση µε τον Ιταλό ακτιβιστή Claudio Feliziani και τον Bασίλη Κερασιώτη
  • 7:30 µ.µ. Χώρος Συζητήσεων Β: «Η ακροδεξιά µετά τις Ευρωεκλογές και ο αγώνας ενάντια στο φασισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη».Εισηγούνται οι: Γιάννης Αλµπάνης (Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα”), Τάκης Γιαννόπουλος (Antinazi Zone-YRE), Αντώνης Δραγανίγος (Νέο Αριστερό Ρεύμα),Ηλίας Ιωακείµογλου (συντακτική ομάδα περιοδικού “Θέσεις”), Μάνια Μπαρσέφσκι(Τμήμα Δικαιωμάτων “Λαϊκής Ενότητας”). Παρεμβαίνουν: Χρήστος Ιωαννίδης (Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας “Μια πόλη στο δρόμο”), Νίκος Αργυρίου (Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων “Σπάρτακος”) και Νίκος Καλόγηρος (ΓΣ ΑΔΕΔΥ από το ΜΕΤΑ). Συντονισμός: Πάνος Κοσµάς (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”)

 
Κυριακή 16/6

  • 6:30 µ.µ. Χώρος Συζητήσεων Α: «ΕΕ-Φρούριο: Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της διάσωσης δολοφονεί τους πρόσφυγες». Εισηγούνται: Anabel Montes, διασώστρια της οργάνωσης Open Arms (Βαρκελώνη), Ιάσονας Αποστολόπουλος, διασώστης στο σκάφος Mare Jonio, Θράσος Αβραάµ, αλληλέγγυος από τη Λέσβο. Συντονισμός από την Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”.
  • 7:30 µ.µ. Χώρος Συζητήσεων Β: «Έμφυλη βία και διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης». Εισηγούνται/παρεμβαίνουν: Ζωή Κόκαλου (μέλος της πρωτοβουλίας #justice4ΖakΖackie), Κατερίνα Λιτσαρδοπούλου (Πολύχρωµο Σχολείο), Νατάσα Κεφαλληνού (Φεμινιστική συλλογικότητα “Καµία Ανοχή”), Λορέτα Μακόλεϋ (Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών), Πάολα Ρεβενιώτη, Μαντώ Ροµπολάκη, (Φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat), Ευγενία Σαββάκη (attack στην ανεργία και στην επισφάλεια) . Παρεμβαίνει η συλλογικότητα Lgbtqia Refugees Welcome. Συντονίζει η Αθηνά Σκαµπά (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”)

 

Και τις 2 µέρες στο χώρο της Γιορτής θα συνυπάρχουν:

 
Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας µε τη συµµμετοχή γνωστών Ελλήνων σκιτσογράφων. Ανάμεσά τους οι Τάσος Αναστασίου, Δηµήτρης Γεωργοπάλης, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Μαρία Τζαµπούρα, Βαγγέλης Χερουβείµ, Soloup.
 
Έκθεση Φωτογραφίας µε τη συµµμετοχή γνωστών Ελλήνων φωτογράφων. Μεταξύ τους οι Νίκος Αθανασίου, Νικόλαος Γεωργίου, Μάριος Λώλος,  Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Μπαράι, Σπύρος Νάνος, Χρίστος Παπαδόπουλος, Άγγελος Παππάς, Δηµήτρης Σιδερίδης, Γιώργος Σταθόπουλος, Χρίστος Φέργκιουσον, Πολυτίµη Χαραµή, Μαρία Χουρδάρη.
 
Έκθεση φωτογραφίας της ομάδας φωτογραφίας του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Διεθνής κουζίνα με γεύσεις από Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Κουρδιστάν, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Τουρκία.
 
Παιδότοπος
Ο παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 7 µ.µ. έως τις 11 µ.µ. το Σάββατο και την Κυριακή από παιδαγωγούς και εμψυχωτές.

Political stencil
Στον αύλιο χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών θα στηθούν περίπτερα μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI και γυναικείων οργανώσεων, εργατικών σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας.
 
Θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλεία, ταβέρνα, και µπαρ.
 
Πρόσβαση/Πληροφορίες: Με τρένο και 10 λεπτά περπάτημα: Από τον Σταθμό Ηλεκτρικού της Καλλιθέας. Με τα Λεωφορεία: 049 & 914 µε αφετηρία την πλατεία Κοτζιά, στάση ΑΣΚΤ. Νυχτερινό Λεωφορείο 500 (Πειραιάς – Κηφισιά), στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέας. Οικονομική ενίσχυση 5 Ευρώ. Διήμερη ενίσχυση 8 Ευρώ. Είσοδος ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους ή πρόσφυγες/μετανάστες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις