Λίγο πριν την πολεμική σύρραξη βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, καθώς συνεχίστηκαν το βράδυ της Κυριακής οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για την αυτονομιστική περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, την Κυριακή σκοτώθηκαν δεκάδες στρατιωτικοί και άμαχοι, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ξεκίνησε τις επιθέσεις. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι ο εχθρός της χώρας του, έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον του λαού της Αρμενίας. «Το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν έχει κηρύξει για άλλη μια φορά πόλεμο εναντίον του αρμενικού λαού. Βρισκόμαστε στο χείλος ενός πλήρους πολέμου στον Νότιο Καύκασο, ο οποίος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες».

Κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αποθαρρύνει τη στάση της Τουρκίας, που ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και θα το ενισχύσει στην κόντρα του με την Αρμενία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα». Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της διεθνούς κοινότητας λέγοντας πως «αντέδρασε με ανεπαρκή τρόπο απέναντι στην επιθετικότητα της Αρμενίας».

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές, ενώ επισήμανε πως «το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στο λαό της Αρμενίας». Εκτίμησε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.

Ο Guardian αναφέρει ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, υποστηρίζοντας πως «το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Σημειώνεται ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί αιτία σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες, ενώ διεθνώς έχει αναγνωριστεί ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από αρμένιους αυτονομιστές.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά «αυτοσυγκράτηση» από τις δύο χώρες

Μέσω ανακοίνωσης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο.

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που προκάλεσε και θύματα μεταξύ αμάχων. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να προβούν σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ.

Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Αναμένουμε ότι κάθε ενέργεια και δήλωση από πλευράς εμπλεκομένων αλλά και τρίτων θα εντάσσεται σε αυτή τη λογική, αποφεύγοντας την υποδαύλιση της έντασης».