Τη διεθνή ημέρα για την Εκπαίδευση στη Φυλακή τίμησαν με έναν ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές του σχολείου των φυλακών Αυλώνας. Οι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν χορούς, παραστάσεις και μουσικές στην αυλή του Καταστήματος Κράτησης, ενώ έπειτα συζήτησαν με τους καθηγητές τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Μέρα ηλιόλουστη και καθαρή, μέσα κι έξω απ τη καρδιά μας…», σχολιάζει ο Πέτρος Δαμιανός που είναι διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, επισημαίνοντας ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια βοηθώντας εκπαιδευτικά έναν μαθητή και σήμερα έχουν φθάσει στο σημείο που έχουν πάνω από διακόσιες εξήντα εγγραφές στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΙΕΚ (ποσοστό συμμετοχής περίπου 96%).

«Στη μουσική και στο χορό παραβρέθηκαν ο διευθυντής και ο αρχιφύλακας του καταστήματος συνοδεύοντας τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος αφού απόλαυσε μαζί μας τη παράστασή τους, μίλησε με απλό και ζεστό λόγο για την πανδημία, τους έδωσε, μάλλον μας έδωσε, συμβουλές και πληροφορίες σχετικά και άκουσε με προσοχή τις δικές μας ανάγκες και προτάσεις, υποσχόμενος ότι θα κάνει το ανθρωπίνως δυνατόν στο μέτρο των δυνατοτήτων του για εξεύρεση λύσεων. Τον ευχαριστώ εκ μέρους των μαθητών μας τόσο για την παρουσία του στο σχολείο και τη φυλακή, για την οποία έλαβε γνώση, ώστε να μπορεί να προτείνει λύσεις, όσο και για την έννοια του για την προστασία των μαθητών μας. Είναι πολύ σημαντικό να μη κλείσει το σχολείο…» επισημαίνει ο κύριος Δαμιανός.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με εικαστικό τρόπο. Οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες και ζωγράφισαν τι σημαίνει για αυτούς το σχολείο στη φυλακή.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ όχι μόνο στους μαθητές και τους συναδέλφους μου, αλλά και σ όλους όσους βρίσκονται δίπλα μας…Και ευτυχώς για μας και για την Εκπαίδευση στη Φυλακή είσαστε πολλοί, θεσμικοί και μη, ώστε να μας γεμίζετε αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε…Μέχρι όλοι/ές οι κρατούμενοι/ές να έχουν πρόσβαση στην Εκπαίδευση…» καταλήγει ο Π. Δαμιανός.

*Φωτογραφίες, βίντεο από τον Π. Δαμιανό