Την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έφτασε ένα βήμα από το να ανοίξει σε θεσμικό επίπεδο τη «θεωρία των δύο άκρων», κατά τη διάρκεια συζήτησης για ξέπλυμα των ναζιστών και για στοχοποίηση πολιτικών φρονημάτων της Αριστεράς, κατόπιν κατάθεσης ψηφίσματος από τον Θάνο Τζήμερο.

Η πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειάρχη Πατούλη εξέφρασε την αντίθεση της ως προς το ψήφισμα του Τζήμερου μόνο μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τις διαφοροποιήσεις συμβούλων από την παράταξη του.

Ο Τζήμερος κατέθεσε προς συζήτηση ψήφισμα περί «κομματικής βίας» με στόχο να εξισώσει ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πολιτικά κόμματα στα οποία αναφέρθηκε ονομαστικά) με τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, δέχτηκε να τεθεί προς συζήτηση το ψήφισμα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Τζήμερος υποστήριξε ότι «οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν με την” Ελληνική Αυγή”, δεν βαρύνονται με καμία κατηγορία, πλην ενός. Αλλά και ο καταδικασθείς δεν έχει στερηθεί – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – των πολιτικών του δικαιωμάτων, ούτε έχει εκπέσει της ιδιότητας του αιρετού».

Δήλωσε πως «η απαίτηση κάποιων παρατάξεων για αποβολή των συμβούλων και το σφράγισμα των γραφείων της Ελληνικής Αυγής δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα» και ισχυρίστηκε ότι  υπάρχουν παρατάξεις που εξελέγησαν με την υποστήριξη των κομμάτων όπως του ΚΚΕ και άλλων που «πρωτοστατούν σε έκνομες ενέργειες, υπερηφανευόμενα μάλιστα, πως οι νόμοι που ψηφίζονται από τη Βουλή θα ακυρώνονται, με τη δική τους δράση, στον “δρόμο”». Η διοίκηση Πατούλη, μετά την κατακραυγή από την πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβούλων -ακόμα και δικών του- αναγκάστηκε να αποσύρει το κείμενο έπειτα από μία ώρα συζήτησης, αν και αρχικά διαφάνηκε η πρόθεση της παράταξης του να προωθηθεί προς συζήτηση το κείμενο του Τζήμερου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», ακολούθησαν σφοδρότατες αντιδράσεις. Ο σύμβουλος της παράταξης Σγουρού, Σωτ. Μεθενίτης, υπογράμμισε τον παράλογο και παράνομο χαρακτήρα μιας τέτοιας συζήτησης, απαράδεκτης από πλευράς Συνταγματικού Δικαίου. «Ξέρουμε ποιοι έχουν δώσει μάχη για τη Δημοκρατία. Αλίμονο αν το περιφερειακό συμβούλιο καταδικάζει φρονήματα», τόνισε. Θύμισε ότι επί Κωνσταντίνου Καραμανλή νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ και επισήμανε ότι «απέναντι σε αυτήν την πράξη βρίσκεται τώρα η παράταξη Πατούλη».

Ο περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στέλιος Μπενετάτος, ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σε δημόσια συζήτηση τέτοια κατάπτυστα κείμενα που εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα.

«Θεωρούμε πρόκληση, ο κ. Τζήμερος με την παράταξή του πήγαιναν χέρι χέρι με τη Χρυσή Αυγή μέχρι τώρα, δε διαχωρίστηκε σχεδόν πουθενά, σε όλες τις διαδικασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο λόγο του, στην έκφρασή του, να φέρνει αυτό το κατάπτυστο κείμενο, με κάθε έννοια και κάθε άποψη. Ποτέ κανείς, ούτε αυτός, δεν μπορεί να εξισώσει τους θύτες με τα θύματα. Αυτό είναι κατάργηση κάθε έννοιας λογικής. Και περιμένουμε, το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει μία καθαρή θέση ότι τέτοια κείμενα δεν είναι δυνατόν να μπουν σε συζήτηση», ανέφερε ο Σ. Μπενετάτος.