«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», επισημαίνεται σχετικά. Σε δημοσίευμά του, το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλείται πηγές του υπουργείου Παιδείας για να υποστηρίξει πως η εξεταστέα ύλη που προέκυψε μετά τις μειώσεις, δεν είναι ίδια με την περυσινή και σε γενικές γραμμές, οι περικοπές που έγιναν στην ύλη των μαθημάτων ανέρχονται σε ποσοστά 20% με 25% της αρχικής εξεταστέας ύλης.

Οι περικοπές έγιναν «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση», φέρεται να υποστηρίζει το υπουργείο.

Η μείωση της εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, που είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, αποτελεί απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και αποτέλεσμα σχετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται για συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αφορά στην εξεταστέα ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και της Δ΄ τάξης των λυκείων των ενιαίων ειδικών επαγγελματικών γυμνασίων-λυκείων (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) για το σχολικό έτος 2020-21.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το εκπαιδευτικό alfavita.gr, οι δύο βασικές αλλαγές στην μειωμένη ύλη εντοπίζονται ως εξής:

  1. Η πρώτη κομβική αλλαγή αφορά τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα τμήματα η οποία θα διαμορφώνεται α) από το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου και β) από ένα συντελεστή που θα ορίζει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από το μ.ο των υποψηφίων. Το ποσοστό αυτό θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο όριο εισαγωγής που θα είναι διαφορετικό σε κάθε τμήμα, αλλά και διαφορετικό από χρονιά σε χρονιά.
  2. Η δεύτερη κομβική αλλαγή αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού που θα γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα δηλώνουν έναν περιορισμένο αριθμό σχολών από μόνο ένα επιστημονικό πεδίο. Στη δεύτερη φάση ανακοινώνονται οι «επιτυχόντες» και όσοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να «πιάσουν» το όριο εισαγωγής, θα συμπληρώνουν εκ νέου το μηχανογραφικό με τις σχολές που έμειναν κενές από τη πρώτη φάση.

Οι υπουργικές αποφάσεις με την αναλυτική εξεταστέα ύλη ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.minedu.gov.gr .

Η Υπουργική απόφαση για ΓΕ.Λ:

Η Υπουργική απόφαση για ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ: