φωτογραφίες George Vitsaras / SOOC 

Συνέχεια στο ακραίο κατασταλτικό έργο της Παρασκευής, όταν εξαπέλυσαν βία και προπηλακισμούς κατά πάντων, έδωσαν αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΔΡΑΣΗ, επιτιθέμενοι σε ειρηνικούς συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος πριν καν συγκεντρωθεί ο κόσμος, σπρώχνοντάς τους στον δρόμο κάτω από την πλατεία την ώρα που υπήρχαν εκεί αυτοκίνητα εν κινήσει, και κυνηγώντας τους έπειτα στην Ερμού και τα στενά του ιστορικού κέντρου.

Με χημικά και αύρες νερού, αλλά και με άνδρες με μηχανάκια, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν επαλειμμένα στους συγκεντρωμένους που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τα πνεύματα με επιπλέον διμοιρίες και με μάχες σώμα με σώμα κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Δείτε το στιγμιότυπο της πρώτης επίθεσης της αστυνομίας στους συγκεντρωμένους οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ερμού για να προστατευθούν

Ακολούθως, παρότι όπως έχει καταγραφεί σε πλήθος βίντεο δεν ελάμβαναν χώρα επεισόδια, ομάδες αστυνομικών συνέχισαν να επιτίθενται στους πολίτες που φώναζαν συνθήματα και κινούνταν προς την παλιά Βουλή, εξαπολύοντας και νέα επίθεση με αύρες νερού και χημικά, βάζοντας στο στόχαστρό τους ακόμα και δικηγόρους και δημοσιογράφους. Προχώρησαν μάλιστα σε βίαιες προσαγωγές, μεταξύ των οποίων τον υιό του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτορα, παρεμποδίζοντας μάλιστα ρεπόρτερ να καταγράψουν το περιστατικό.

Η επίθεση των ανδρών και των μηχανών της αστυνομίας δεν σταμάτησε εκεί, καθώς έπειτα από τα χημικά και τις προσαγωγές, συνέχισαν με αύρες νερού κατά των συγκεντρωμένων.

«Την ώρα που ένας άνθρωπος είναι στην 58η ημέρα απεργία πείνας και οι ώρες είναι κρίσιμες η κυβέρνηση του κ. Χρυσοχοίδη παραβιάζοντας ακόμα και το δικαίωμα στις διαδηλώσεις μας απαγορεύει τη συνάθροιση και τώρα απειλεί ότι θα προσαγάγει και εμάς. Δεν τους φοβόμαστε. Η αυθαιρεσία της κυβέρνησης θα αναδειχθεί και με αυτό το σχέδιο των προσαγωγών, που μας απειλούν» δηλώνει ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης που βρέθηκε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία διαλύθηκε αναίτια με χημικά και εκτεταμένη καταστολή από την αστυνομία.
«Η αστυνομία δεν σέβεται ούτε τον γιό του απεργού πείνας που διαδηλώνει για τη ζωή του πατέρα του» δήλωσε ακόμα ο ίδιος για την αναίτια προσαγωγή του Έκτορα Κουφοντίνα ο οποίος βρισκόταν στη συγκέντρωση.
Αρχικά, η αστυνομική παρουσία ήταν ασφυκτική, μην επιτρέποντας στην Πανεπιστημίου και στη Βουκουρεστίου να περάσει κανένας. Όταν στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκε λίγος κόσμος συγκεντρωμένος, ξεκίνησαν να ψεκάζουν με χημικά και να απωθούν τον κόσμο προς την οδό Ερμού, παρότι η κυκλοφορία του δρόμου από κάτω ήταν ανοιχτή. Ακολούθως εμφανίστηκαν άνδρες των ΜΑΤ και της ΔΡΑΣΗ και επιτέθηκαν με χημικά και κυνήγησαν τον κόσμο, μέχρι και την οδό Κολοκοτρώνη, οδηγώντας τους συγκεντρωμένους στην παλιά Βουλή, όπου τους περίμενε νέα επίθεση, με χημικά και αύρες νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, την ώρα της απρόκλητης επίθεσης οι αστυνομικοί φώναζαν «όλοι στη ΓΑΔΑ», εκεί όπου μεταφέρθηκε και ο Έκτ. Κουφοντίνας.

https://twitter.com/enough14D/status/1368146965003857923