Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την υπογραφή της δανειακής σύμβασης για την εξασφάλιση της στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό SURE. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών-εργοδοτικών εισφορών, για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο επιπλέον ταμειακός χώρος εξασφαλίστηκε από:

1. Την έξοδο χθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και τον δανεισμό σημαντικού ποσού με χαμηλό επιτόκιο, στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, ή λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2019.

2. Την έκδοση μεγαλύτερου ύψους εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορoνοϊού επίπεδα.

3. Την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία κινείται ικανοποιητικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

4. Το γεγονός ότι η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι ακριβείς όροι για την εκταμίευση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν είναι γνωστοί, ωστόσο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα κράτη που θα λάβουν τα ποσά, θα πρέπει να παρέχουν ορισμένες «εγγυήσεις», τις οποίες και παρείχε ο υπουργός Οικονομικών. Το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα θα ανέρχεται σε 1,4 δισ. Ωστόσο η εκταμίευση του συνόλου του ποσού δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα Ιουλίου. Έως τότε το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει λέγοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η οποία θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές».

Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή του δήλωση, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε ο υπουργός, από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, η πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, εν είδη επιπλέον κινήτρου για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δηλώνει τα εξής:

«Όλες οι δράσεις, που λάβαμε από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση, έχουν ως κύριο στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το υπουργείο Οικονομικών, κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνουν άλλο ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερχόμαστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το προστατευτικό πλαίσιο για τον εργαζόμενο και την επιχείρηση που θα ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, καλύπτοντας το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Ειδικότερα, από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου, η πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για το χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”».