Η ίδια και οι φίλες της ήταν μαθήτριες στην Bethnal Green Academy. Σε ηλικία 15 ετών, το 2015 ετοίμασαν μια λεπτομερή λίστα με τα πράγματα που χρειάζονταν, έφυγαν από το αεροδρόμιο του Gatwick (εδώ είχε δημοσιευτεί και βίντεο από την αποχώρησή τους από το αεροδρόμιο) λέγοντας στους γονείς τους ότι θα λείψουν για μία μέρα, και πέρασαν τα σύνορα προς τη Συρία. Όταν έφτασαν στη Ράκα, έμειναν μαζί με άλλες κοπέλες που επρόκειτο να παντρευτούν.

Μετά από δέκα μέρες, η Σαμίνα παντρεύτηκε εκεί έναν 27χρονο Ολλανδό τζιχαντιστή, η μία φίλη της έναν Αμερικανό και η άλλη έναν Βόσνιο. Η Σαμίνα Μπέγκουμ γέννησε δύο παιδιά τα οποία έχασε στο πεδίο της μάχης, και τώρα αποφάσισε ότι δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο και τη ζωή του τρίτου της παιδιού. Τα δύο προηγούμενα πέθαναν από κακή διατροφή και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης

Η γυναίκα έδωσε μία συνέντευξη στους Times από ένα καμπ στη Συρία όπου μένει μαζί με άλλους 39.000 πρόσφυγες και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα της, παρότι δεν έχει καθόλου μετανιώσει για την επιλογή της.

Όταν ο δημοσιογράφος των Times ρωτά τη Σαμίνα για τη ζωή της εκεί, η 19χρονη σήμερα κοπέλα απαντά: «Ήταν μια κανονική ζωή. Η ζωή που δείχνουν τα προπαγανδιστικά βίντεο δεν είναι κανονική». Και συνεχίζει λέγοντας: «Έπεφταν βόμβες και τέτοια, πού και πού, αλλά κατά τα άλλα ήταν μια κανονική ζωή».

Μιλώντας για τη ζωή της με το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε πως δεν την ενόχλησε όταν είδε το πρώτο πεταμένο κεφάλι από αποκεφαλισμό. «Το μόνο που σκέφτηκα είναι τι θα έκανε εκείνος σε μια μουσουλμάνα αν του δινόταν η ευκαιρία».

Όταν έφυγε για το Ισλαμικό Κράτος ήταν ανήλικη. Αν ήταν ακόμη και τώρα ανήλικη, η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν νομικά υποχρεωμένη να τη δεχτεί, να επιστρέψει για λόγους συμφέροντος του παιδιού της. Με δεδομένο όμως ότι έχει στο μεταξύ ενηλικιωθεί, είναι από νομική άποψη αμετανόητη ενήλικας. Ο υπουργός Μπεν Ουάλας δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά οι Βρετανοί που έχουν ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να εμπλακούν ή να υποστηρίξουν τρομοκρατικές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ανακριθούν, να ερευνηθούν και ενδεχομένως να διωχθούν ποινικά κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με δηλώσεις τους βρετανοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι πρωτεύει η προστασία των ζωών των Βρετανών πολιτών και ότι γι’ αυτό δεν κόπτονται ιδιαίτερα για τη διευκόλυνση της επιστροφής της. Εξάλλου, συνεχίζουν, θα χρειαζόταν επένδυση τεράστιων πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει στόχος ούτε ακροδεξιού ούτε ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

Δεν είναι όμως η μόνη φωνή που ακούγεται σχετικά. Υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι είναι ενήλικη δεν διαγράφει την πραγματικότητα μιας ιστορίας εφηβικής εξέγερσης που οδήγησε σε διάλυση της ζωής της, για την οποία ζητάει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία.