Τι κρύβεται πίσω από τη νέα αναβολή για τις 5 Φεβρουαρίου του… 2010; Γιατί το ΣτΕ αποφάνθηκε για την υπόθεση του Βοτανικού αλλά ανέβαλε για νιοστή φορά τη δίκη του Mall;

 

Για μία ακόμα φορά, η δίκη του Mall αναβλήθηκε.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί στις 9 Οκτωβρίου αλλά πήρε νέα αναβολή. Και μάλιστα όχι για ένα μήνα αργότερα, όπως αρχικά πιθανολογήθηκε – αναβολή που θα δικαιολογείτο από τη συγκυρία των εκλογών – αλλά για 4 μήνες μετά, για την 5η Φεβρουαρίου 2010, όπως από την πρώτη στιγμή σας πληροφορήσαμε μέσω του twitter μας.

Αν ήταν η πρώτη ή η δεύτερη αναβολή θα το καταλαβαίναμε. Αλλά εδώ έχουμε χάσει το μέτρημα!

Μια υπόθεση που ξεκίνησε δικαστικά το 2001. Μια προσφυγή στο ΣτΕ που ασκήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2003*.

Οκτώ και έξι χρόνια μετά αντιστοίχως, η υπόθεση αναμένει ακόμα την εκδίκασή της. Γιατί άραγε;

Την ίδια μέρα που η δίκη του Mall πήρε νέα αναβολή, άλλες υποθέσεις, αναλόγως σημαντικές, εκδικάσθηκαν κανονικά από το ΣτΕ. Όπως η ανακοίνωση της απόφασης που λέει «όχι» στο εμπορικό κέντρου του Βωβού και στο δημαρχιακό μέγαρο του Κακλαμάνη στο Βοτανικό αλλά «ναι» στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Εξέλιξη ιστορική γιατί δικαίωσε τους 130 ξεροκέφαλους πολίτες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Γιατί όμως το ΣτΕ και πάλι ανέβαλε το Mall;

Πολλά περνάνε από το μυαλό μας, που έχουν να κάνουν κυρίως με πιέσεις προς τους δικαστές. (Αυτό δεν αποτελεί υπαινιγμό εναντίον των δικαστών αλλά το αντίθετο. Ξέρουμε καλά ότι σε αυτή την υπόθεση έχουν απομείνει σχεδόν μόνοι, απέναντι σε έναν παντοδύναμο συνασπισμό πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.) Αλλά ας περιοριστούμε στο πιο μετριοπαθές συμπέρασμα: Αν μη τι άλλο, η νιοστή αναβολή της υπόθεσης αποδεικνύει αυτό που λέμε εδώ και μήνες: Στη δίκη αυτή διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτεροαπό το ίδιο το Mall.

Ίσως να νομίζουν ότι με τις συνεχείς αναβολές, θα ξεχάσουμε κι εμείς όπως ξεχνούν κάποιοι άλλοι. Άλλωστε τα χρόνια περνούν και στο μεταξύ πολλοί από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αποστρατεύονται – αφού όμως πρώτα έκαναν αυτό που «έπρεπε».


* Πρόκειται όπως είναι γνωστό για το δεύτερο γύρο εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣτΕ. Ο πρώτος γύρος έκλεισε ως γνωστόν με την απόφαση του 2003 που διέταζε το σταμάτημα του έργου, απόφαση που αγνοήθηκε από την εταιρεία και παρακάμφθηκε από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νομικό εφεύρημα Βενιζέλου.