Μετά τη διοργάνωση τριών δημοσίων παρεμβάσεων με σκοπό τη διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου και των τρόπων άρθρωσης μιας νέας αγωνιστικής κουήρ μνήμης επιμένοντας να κρατηθεί η κοινωνία σε «κριτική αναταραχή» απέναντι τόσο στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου όσο και στην ομοφοβία, την τρανσοφοβία και το ρατσισμό, το βιβλίο «Κουήρ Πολιτική / Δημόσια Μνήμη. 30 κείμενα για τον Ζακ» συγκεντρώνει τις περισσότερες από τις παρεμβάσεις των συναντήσεων αυτών στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο του 2019 και το Φεβρουάριο του 2020, διατίθεται δωρεάν από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε ηλεκτρονική μορφή κι έχουν σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη και να επεκταθεί ως πολιτικός ο θρήνος για την απώλειά της Zackie Oh.

«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν γκέι, οροθετικός, δικαιωματικός ακτιβιστής, αντιφασίστας, γιος μεταναστών, αλληλέγγυος στους μετανάστες, ντραγκ περφόρμερ, ανασφάλιστος καλλιτέχνης, νέος σε πολλαπλή επισφάλεια. Συνειδητοποιήσαμε πώς όλες αυτές οι θέσεις συνδέονταν, κι έτσι συνδεδεμένες έμπαιναν στο στόχαστρο του κυριαρχικού εκείνου λόγου που ερχόταν τώρα να δικαιολογήσει την πράξη όσων ευθύνονταν για το θάνατο του Ζακ. Το μαύρο αθλητικό παπούτσι του που έμεινε πίσω στο σημείο του φονικού έμελλε να γίνει το σύμβολο για την έναρξη μιας επίμονης και αποφασιστικής σειράς κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας και πολιτικής μνήμης».

Τα κείμενα που συγκροτούν τον τόμο αποτελούν παρεμβάσεις ατόμων που εργάζονται ακαδημαϊκά ή/και ακτιβιστικά κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, του ρατσισμού και του σεξισμού. Συγκεκριμένα, αποτελούν κείμενα των Αθηνά Αθανασίου και Δημήτρης Παπανικολάου (εισαγωγή), Ειρήνη Αβραμοπούλου, Sam Albatros, Παναγιώτης Αντωνιάδης, Άκης Γαβριηλίδης, Kώστας Γιαννακόπουλος, Γρηγόρης Γκουγκούσης, Άντζελα Δημητρακάκη, Άλκηστη Ευθυμίου, Βενετία Καντσά, Ζωή Κόκαλου, Ερωφίλη Κόκκαλη, Αλίκη Κοσυφολόγου, Μαρία Λιάπη, Lauretta Macauley, Σούλα Μαρινούδη, Στέλλα Μπελιά, Απόστολος Ντελάκος, Σοφία Ντώνα, Νάνσυ Παπαθανασίου, Αθηνά Παπαναγιώτου, Τζίνα Πολίτη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Έλενα Τζελέπη, Λουκάς Τριάντης, Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη, Αλεξάνδρα Χαλκιά, Άσπα Χαλκίδου, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Αγγέλικα Ψαρρά, ενώ είναι επιμέλειας των Αθηνά Αθανασίου, Γρηγόρης Γκουγκούσης, Δημήτρης Παπανικολάου, επιμέλειας των Αθηνά Αθανασίου, Γρηγόρης Γκουγκούσης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο τόμος διατίθεται σε εδώ ηλεκτρονική μορφή, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμος και σε έντυπη.