Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κ. Τασούλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Κακλαμάνη, ήδη ενέκρινε (την περασμένη Παρασκευή) την χορήγηση κονδυλίου ύψους 300.000 ευρώ τα οποία μάλιστα προέκυψαν από ανακατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων του ΥΠΠΟ.
 
Το ποσό αυτό πρόκειται να διατεθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ορχήστρας έναντι του ενοικιαστή των γραφείων που διαθέτει στην οδό Κριεζώτου (προσφάτως σφραγίστηκαν παρουσία δικαστικού κλητήρα), αλλά και έναντι του ΙΚΑ και των εργαζομένων – μουσικών και διοικητικών – οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς είναι απλήρωτοι τουλάχιστον δυόμιση χρόνια.

Μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθούν και για την χρηματοδότηση δράσεων της Ορχήστρας με φιλανθρωπικό σκοπό.

«Αυτή η ανάσα θα βοηθήσει ώστε να συνεχίσει η Ορχήστρα το έργο της», είπε ο Κ. Τασούλας, ενώ αναφερθείς στο θέμα της ένταξης των δραστηριοτήτων της σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είπε ότι η πρώτη φάση έγκρισης έχει ολοκληρωθεί θετικά και το σχετικό πρόγραμμα (ύψους 700.000 ευρώ) οδεύει προς την τελική έγκρισή του.
 
Αίσθηση, ωστόσ, προκάλεσε η επισήμανση του ερωτώντος βουλευτή ο οποίος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του υπουργείου, πρόσθεσε ακόμα:

«Προσέξτε διότι έχουν παρουσιαστεί κάποιοι στο ΔΣ της Ορχήστρας που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το brand name της Ορχήστρας των Χρωμάτων και να διαχειριστούν τα λεφτά του ΕΣΠΑ και καταλαβαίνετε τι κίνδυνο διατρέχει αυτό».

 
Ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στο κονδύλι ύψους 350.000 ευρώ που έχει εγκρίνει εδώ και πολλούς μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το οποίο, όμως, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, ώστε να βγει η Ορχήστρα από το τέλμα που περιήλθε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της διακοπής της επιχορήγησής της από το ΥΠΠΟ.
 
«Δεν με γέλασε το υπουργείο Οικονομικών όταν μου είπε ότι εγκρίθηκαν αυτά τα ποσά, εκτός εάν δόθηκαν για άλλο πράγμα από την προηγούμενη ηγεσία», είπε ο βουλευτής, ενώ δήλωσε στον υπουργό Πολιτισμού ότι στην προσπάθειά του αυτή «θα έχει την αρωγή όλων των πτερύγων της Βουλής», υπενθυμίζοντας ότι ο Μάνος Χατζηδάκις «πέρασε πολλές δοκιμασίες από την κάθε μορφής εξουσία ενώ λατρεύτηκε από τον λαό».
 
Απαντώντας, ο υποργός υπογράμμισε ότι «το ΥΠΠΟ είναι ήδη αρωγός στην Ορχήστρα», επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις υγιείς πολιτιστικές πρωτοβουλίες» και σε αυτή την προσπάθεια «το υπουργείο Οικονομικών είναι στο πλευρό μας», όπως είπε, αναφέροντας, πάντως, ότι «δεν έχουν ακόμη έλθει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις (από το υπουργείο Οικονομικών) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έλθουν».
 
Οσον αφορά την Ορχήστρα, είπε ότι «επίσπευσα αυτή την χρηματοδότηση γιατί τρέχουν οι ευθύνες της», ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξει έμπρακτη στήριξη για φορείς με αξιόλογο πολιτιστικό έργο, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτά γίνονται και με την συμπαράσταση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πέρασε από αυτό το υπουργείο και είναι σταθερός αρωγός».

Πηγή: Τα Νέα