Συνεχίζεται ο τριψήφιος αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για τη Τρίτη 11 Αυγούστου, συνολικά 196 κρούσματα εκ των οποίων τα 82 να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Σημαντικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εξ αυτών, ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει στο 45%, αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, πράγμα το οποίο προκαλεί ανησυχία για τη διασπορά του ιού ανάμεσα σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Σχεδόν 200 νέα κρούσματα – Ένα στα τέσσερα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Τρίτη, ο συνολικός αριθμός, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κρουσμάτων, διαμορφώνεται στα 5.942, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη μάχη με την ασθένεια, ανεβάζοντας τους νεκρούς στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας στους 214. Παράλληλα στους 26 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 65 έτη.

«Κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τόσο για τη συνολική αύξηση των κρουσμάτων αλλά ειδικότερα για την αύξηση που παρατηρείται στην Αττική. Ο ΙΣΑ «καλεί τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τόσο για την ατομική τους υγεία, όσο και για την ασφάλεια της κοινωνίας, και να συστρατευτούν με υπευθυνότητα στη μάχη ενάντια στον κοινό εχθρό».

Παράλληλα απευθύνει έκκληση, ειδικά προς τα άτομα νεαρής ηλικίας, να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «είναι και αυτοί ευάλωτοι στην λοίμωξη και εμφανίζουν σε μεγάλη συχνότητα σοβαρές επιπλοκές».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο ζήτημα σχολίασε πως «η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και ειδικά η Αττική χτυπά καμπανάκι κινδύνου». Τόνισε δε, πως «είναι προφανές ότι κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα. Δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, ειδικά στις διακοπές, που ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο».

Ο Γ. Πατούλης πρόσθεσε ακόμα ότι «οι επαγγελματίες όλων των κλάδων οφείλουν να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού, που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Ο εχθρός μας απειλεί περισσότερο από ποτέ. Οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και ομοψυχία, για να βγούμε νικητές κι από αυτή τη δύσκολη μάχη, όπως το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα.

»Θέλουμε ασφάλεια στις διακοπές, στις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας τόσο για τους πολίτες της χώρας μας, όσο και για τους επισκέπτες».

Ο ΙΣΑ μέσω της ανακοίνωσής του εοπαναλαμβάνει οηγίες τόσο προς πολίτες όσο και προς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως εξής:

  • Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Κρατάμε απόσταση 2 τουλάχιστον μέτρων από τους άλλους σε όλους τους χώρους.
  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Χρησιμοποιούμε μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Απολυμαίνουμε τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή στην παραλία και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. ξαπλώστρες κ.τ.λ.)
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας, όταν ακουμπάμε αντικείμενα ευρείας χρήσης (πρίζες χερούλια ΑΤΜ κ.τ.λ.)
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε την περιοχήμε το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός πονόλαιμος κ.τ.λ. ) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό.