Αφού οι διακινητές τους υποσχέθηκαν να τους φτάσουν από τη Σμύρνη, όπου ξεκίνησε τη Τρίτη η βάρκα, στην Ιταλία, τους ενέπαιξαν λέγοντάς τους ότι δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να ολοκληρωθεί το ταξίδι και τους ανάγκασαν να αποβιβαστούν στις ακτές της Καρύστου.

Στη συνέχεια τους είπαν ότι θα γυρίσουν για ανεφοδιασμό και θα επιστρέψουν να τους πάρουν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ο λόγος για 55 Κούρδους πρόσφυγες, από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» παρέμειναν ολόκληρο το βράδυ της 3ης προς 4ης Νοεμβρίου στην ύπαιθρο στις ακτές της Καρύστου.

Μετά την υπόσχεση των διακινητών να επιστρέψουν, τέσσερις πρόσφυγες προτίμησαν να αποβιβαστούν, ωστόσο οι υπόλοιποι 52 αρνήθηκαν και δήλωσαν τη πρόθεσή τους να παραμείνουν στο σκάφος κατά τον ανεφοδιασμό. Ωστόσο οι διακινητές τους εξανάγκασαν να κατέβουν από το σκάφος, εγκαταλείποντάς τους.

Πλέον οι πρόσφυγες παραμένουν αβοήθητοι και ζητούν τη βοήθεια των ελληνικών αρχών αλλά και οποιουδήποτε άλλου μπορεί να βοηθήσει, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία δύναται να τους παρέχει άμεσα ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία υποδοχής και ασύλου στην Ελλάδα.