X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

600 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει και επίσημα η Hochtief στο δημόσιο

Η Γερμανική εταιρία που κατασκεύασε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ανέλαβε για 100 χρόνια την διαχείρισή του (την οποία πούλησε) είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου, τώρα και με τη βούλα.
|

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ρεπορτάζ αυτό έχει συμπληρωθεί με νέα στοιχεία. Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει ανακρίβιες. Μπορείτε να μεταβείτε στη συνέχεια του ρεπορτάζ με κλικ εδώ

Το ελληνικό δημόσιο είχε απαιτήσεις και είχε επιβάλλει φόρους υποστηρίζοντας ότι η γερμανική εταιρία παρανόμως είχε επεκτείνει την εξαίρεση για την καταβολή ΦΠΑ σε δραστηριότητες πέραν αυτών που είχαν συμφωνήσει κατά τη σύμβαση.

Η Hochtief είχε απαντήσει προσφεύγοντας για διαιτησία στο London Court Of International Arbitration αμφισβητώντας το ποσό ΦΠΑ που αξίωνε το ελληνικό δημόσιο και κατάφερε να κερδίσει την απόφαση στο δικαστήριο του Λονδίνου. Το αγγλικό δικαστήριο ζητούσε από το ελληνικό κράτος να προχωρήσει σε διαγραφή απαιτήσεων από φόρους και πρόστιμα.

Ωστόσο στα ελληνικά δικαστήρια η υπόθεση εξελίχτηκε διαφορετικά. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέτασε και απέρριψε την προσφυγή της γερμανικής εταιρίας κατά του ελληνικού δημοσίου αποφασίζοντας επιπλέον ότι:

  • Το ελληνικό κράτος πρέπει να εισπράξει τις οφειλές της Hochtief
  • Απορρίπτεται και ακυρώνεται η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αφού με βάση το ελληνικό Σύνταγμα η Διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήνει διοικητικά πρόστιμα που έχει επιβάλλει το ελληνικό κράτος.
  • Αποφασίζει ότι σε περίπτωση που η γερμανική εταιρία προσφύγει στο ΣτΕ η απόφαση του εφετείου είναι δεσμευτική και εκτελεστή ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.
  • Απορρίπτει τον ισχυρισμό της Hochtief ότι το ελληνικό δημόσιο παραβίασε τον όρο «καλής πίστης» και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 
Σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την απόφαση του Εφετείου. Είναι όμως τα ίδια ΜΜΕ που δεν είπαν ούτε μια κουβέντα όταν πέρασαν οι νόμοι προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να υπάγονται σε βρετανικό δίκαιο. Η σημερινή απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου δείχνει την δύναμη που πρέπει να έχουν τα ανεξάρτητα κράτη προκειμένου να ρυθμίζουν τους όρους των συναλλαγών και της οικονομίας. 

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν η Τρόικα θα πιέσει την Ελλάδα και την Γερμανική εταιρία προκειμένου να εισπραχθούν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα ελάφρυνε σημαντικά το νέο πακέτο μέτρων που φέρνουν μαζί τους οι απεστελμένοι της.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις