Μειωμένος κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος εμφανίζεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους το 2017, με 50 εξ αυτών επαγγελματίες δημοσιογράφους, 7 πολίτες-δημοσιογράφους και 8 εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Από τους 65 νεκρούς, οι 35 έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές με πολεμικές συρράξεις, ενώ το 4% εξ αυτών ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Συρία με 12 νεκρούς και το Μεξικό με 11, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ με 9 και 8 αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως το Μεξικό βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στη σχετική λίστα, παρότι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Ωστόσο, στη χώρα που βασιλεύουν τα καρτέλ των ναρκωτικών, τουλάχιστον δέκα από τους νεκρούς δημοσιογράφους πλήρωσαν με τη ζωή τους την έρευνα σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, η Συρία παραμένει για πέμπτη συνεχή χρονιά η πιο πολύνεκρη χώρα για τη δημοσιογραφία, καθώς μαζί με το Αφγανιστάν, έχουν μετρήσει αρκετούς δημοσιογράφους-θύματα επιθέσεων αυτοκτονίας. Τις παραπάνω χώρες ακολουθούν οι Φιλιππίνες, όπου ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας Ντουτέρτε δεν διστάζει να τους στοχοποιήσει ανοιχτά, καθώς μετρούν τουλάχιστον 4 νεκρούς.

Στο σύνολο των 65 νεκρούς, το 60% των δημοσιογράφων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα καταγωγής τους, ενώ επτά τουλάχιστον σκοτώθηκαν εργαζόμενοι σε άλλες χώρες.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο για το 2017 είναι το γεγονός πως την εν λόγο χρονιά έχασε τη ζωή του διπλάσιος αριθμός γυναικών δημοσιογράφων σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Μαλτέζας Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, που ερευνούσε τα Panama Papers προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνηση της χώρας.

Η δολοφονία της Γκαλίθια ήταν η τέταρτη θανατηφόρα επίθεση κατά δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δέκα χρόνια, με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα να κάνουν ειδική αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση το Σαρλί Εμπντό τον Ιανουάριο του 2015, τον Σωκράτη Γκόλια το 2010 και τον Κροάτη Ίβο Πουκανιτς, που σκοτώθηκε από βόμβα έξω από την εφημερίδα του το 2008.

Σε βάθος δεκαπενταετίας έχουν χάσει τη ζωή τους 1035 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ενώ σημειώνεται πως ο τελευταίος απολογισμός είναι ο μικρότερος για τους επαγγελματίες τα τελευταία 14 χρόνια.

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Μάστιγα η ατιμωρησία

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI), το 2017 έχασαν τη ζωή τους 81 δημοσιογράφοι, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός τους είναι από τους μικρότερους τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2008, με εξαίρεση το 2014, ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κάτω από τους 100.

Το IPI χαρακτηρίζει την περιοχή της Καραϊβικής και τη Λατινική Αμερική ως τις πιο θανατηφόρες, καθώς το ένα τέταρτο του συνόλου έχασε τη ζωή του εκεί. Σε σύνολο 24, όλοι εκτός από έναν αποδείχθηκε πως έχασαν τη ζωή τους σκοπίμως ενώ έκαναν τη δουλειά τους, ενώ υπογραμμίζεται η κατάσταση στο Μεξικό που χειροτερεύει, καθώς τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 13. Παράλληλα, μετρά 4 νεκρούς δημοσιογράφους στην Ονδούρα, 2 στη Δομινικανή Δημοκρατία, 2 στην Κολομβία, και έναν στη Γουατεμάλα, το Περού και τη Βραζιλία.

Ακολούθως, η Μέση Ανατολή θεωρείται η δεύτερη πιο θανατηφόρα χώρα περιοχή για το 2017, παρότι ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε στους 23 από τους 4 το 2016. Στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους 11 δημοσιογράφοι, στη Συρία 9 και στην Υεμένη 3. Αμέσως μετά ακολουθεί η Ασία και ο Ειρηνικός με 19, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική μετρά 3 νεκρούς δημοσιογράφους.

Σημειώνεται πως στην Ευρώπη αναφέρει τους θανάτους πέντε δημοσιογράφων, τους δύο εξ αυτών εντός των συνόρων της Ένωσης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις σκοτώθηκαν στη Ρωσία.