X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

70% επιτυχία στο εμβόλιο της ανακοίνωσε η AstraZeneca

Σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το εμβόλιο που ανέπτυξε κατά της Covid-19, είναι επιτυχημένο σε ποσοστό 70%, βάσει των στοιχείων της ενδιάμεσης έκθεσης που δημοσίευσε η εταιρεία για την τρίτη φάση των δοκιμών της.
|

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία στον αγώνα δρόμου των φαρμακευτικών εταιρειών για την παρασκευή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει με γοργούς ρυθμούς και οι ειδικοί κάνουν ήδη λόγο για τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, το εμβόλιο που αναπτύσσει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε σύμφωνα με τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης της τρίτης φάσης των δοκιμών, επιτυχία σε ποσοστό 70%.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση το εμβόλιο «AZD1222», όπως ονομάζεται, σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19, ενώ δεν αναφέρθηκαν νοσηλεία ή σοβαρές περιπτώσεις της νόσου σε συμμετέχοντες εμβόλιο. «Στην ενδιάμεση ανάλυση, υπήρχαν συνολικά 131 περιπτώσεις Covid-19», σημειώνει η ανακοίνωση.

Επίσης αναφέρεται πως «ένα ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων διαπίστωσε ότι η ανάλυση πληρούσε το πρωταρχικό τελικό σημείο που δείχνει προστασία από την Covid-19», και συμπληρώνεται πως συγκεντρώθηκαν δεδομένα σε διάστημα 14 ή περισσότερων ημερών μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί σοβαρά συμβάντα ασφάλειας που σχετίζονται με το εμβόλιο», επισημαίνει η εταιρεία.

Στο εξής η AstraZeneca, αναμένεται να προετοιμάσει την κανονιστική υποβολή των δεδομένων στις αρμόδιες αρχές σε χώρες του κόσμου που διαθέτουν ένα πλαίσιο για έγκριση υπό όρους ή έγκαιρη έγκριση του εμβολίου, ενώ παράλληλα θα ζητήσει έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για επίσπευσης της διάθεσης του εμβολίου σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πολαρντ, επικεφαλής ερευνητής για τη δοκιμή εμβολίων της Οξφόρδης, «αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα σώσει πολλές ζωές. Με μεγάλη χαρά, διαπιστώσαμε ότι ένα από τα δοσολογικά σχήματά μας μπορεί να είναι περίπου 90% αποτελεσματικό και εάν χρησιμοποιηθεί αυτό το δοσολογικό σχήμα, περισσότερα άτομα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν με προγραμματισμένη παροχή εμβολίων. Η σημερινή ανακοίνωση κατέστη δυνατή μόνο χάρη στους πολλούς εθελοντές στη δοκιμή μας και στη σκληρή και ταλαντούχα ομάδα ερευνητών που εδρεύουν σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά για όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα.

Από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σόριοτ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτού του εμβολίου (βάσει των δεδομένων) επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι της Covid-19 και θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η απλή αλυσίδα εφοδιασμού του εμβολίου και η μη κερδοσκοπική δέσμευσή μας και η δέσμευσή μας για ευρεία, δίκαιη και έγκαιρη πρόσβαση σημαίνει ότι θα είναι προσιτό και παγκοσμίως διαθέσιμο, παρέχοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις κατόπιν έγκρισης», ανέφερε για το πλάνο της εταιρείας.

Η έκθεση προήλθε από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις φάσεις δοκιμών 2 και 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο και της φάσης τρια στη Βραζιλία.

Κλινικές δοκιμές διεξάγονται επίσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Κένυα και τη Λατινική Αμερική με προγραμματισμένες δοκιμές σε άλλες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Συνολικά, η Εταιρεία αναμένει να εγγράψει έως και 60.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το εμβόλιο θα είναι σε θέση να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί υπό κανονικές συνθήκες ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και να χορηγηθεί εντός των υφιστάμενων υγειονομικών ρυθμίσεων.

Σημαντικό ποσοστό επιτυχίας

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι παρά το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με τα εκείνο των εμβολίων της Moderna και της Pfizer, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει ποσοστά επιτυχίας άνω του 90%, βάσει των δεδομένων της ενδιάμεσης έκθεσης τυης φάσης τρία, το πσοσοτό 70% της AstraZeneca δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Αρκεί να αναφερθεί ότι το εμβόλιο για τη γρίπη έχει ποσοστό επιτυχίας που κυμαίνεται από 60% έως 80%, ανάλογα με τις ετήσιες μεταλλάξεις του ιού της γρίπης.

Προμήθεια εμβολίων

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνητικό με την AstraZeneca για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι θα διαθέσει το εμβόλιο σε τιμή κόστους.

Ωστόσο ένα άλλο στοιχείο για τη συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το γεγονός ότι, τα κράτη μέλη αν και θα πληρώσουν 2,5 ευρώ ανά δόση εμβολίου, σε περίπτωση που προκύψουν παρενέργειες, η AstraZeneca θα έχει περιορισμένη νομική ευθύνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις, σε περίπτωση παρενεργειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια 1,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις