Στις 9 Μαΐου του 1945 ο Κόκκινος Στρατός των Σοβιετικών μπήκε στο Βερολίνο και ύψωσε τη σημαία της νίκης. Με τη νίκη των Σοβιετικών τέθηκε τέλος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη, ο οποίος άφησε πίσω του περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια νεκρούς, άμαχους και στρατιώτες, διέλυσε οικονομικά και κοινωνικά τις χώρες της Ευρώπης και υπήρξε η αιτία για αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα.

Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη.

Ο λόγος του Στάλιν

«Σύντροφοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Έφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης εναντίον της Γερμανίας. Η φασιστική Γερμανία, την οποία ο Κόκκινος Στρατός και τα στρατεύματα των συμμάχων μας ανάγκασαν να γονατίσει αναγνώρισε την ήττα της και κήρυξε την άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Στις 7 του Μάη, στην πόλη Ρεμς, υπογράφηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο της συνθηκολόγησης. Στις 8 του Μάη οι αντιπρόσωποι της γερμανικής Διοίκησης, παρουσία των αντιπροσώπων της Ανωτάτης Συμμαχικής και Σοβιετικής Διοίκησης υπόγραψαν στο Βερολίνο την τελειωτική πράξη της συνθηκολόγησης, που η εφαρμογή της άρχισε από τις 8 του Μάη στις 24 η ώρα.

Γνωρίζοντας τις «λυκοσυνήθειες» των Γερμανών ηγετών, που δεν λογαριάζουν ούτε σύμφωνα, ούτε συμβάσεις, δεν δώσαμε βάση στην υπόσχεσή τους. Σήμερα όμως το πρωί τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα κατά μάζες και να παραδίνονται στα στρατεύματά μας. Αυτό δεν είναι πια ένα κομμάτι γραμμένο χαρτί. Είναι η πραγματική παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είναι αλήθεια ότι μια ομάδα γερμανικού στρατού στην περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αποφεύγει να πειθαρχήσει στη συμφωνία της παράδοσης. Πιστεύω ότι ο Κόκκινος Στρατός γρήγορα θα τους κάνει να συνέλθουν!

Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε βάσιμα, ότι η ιστορική μέρα της τελικής συντριβής της Γερμανίας έφθασε. Έφθασε η μεγάλη μέρα της νίκης του λαού μας εναντίον του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Οι θυσίες που προσφέραμε εν ονόματι της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και τα βάσανα που υπέφερε ο λαός μας στην πορεία του πολέμου, η εντατική εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο που προσφέρθηκε στο βωμό της Πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα. Στέφθηκαν με πλήρη νίκη κατά του εχθρού. Η αιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους τελείωσε με νίκη κατά των Γερμανών εισβολέων και τυράννων. ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Με την ευκαιρία της νίκης σας συγχαίρω ακριβοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας που υπερασπίσθηκε την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας και κατάχτησε τη νίκη!

Δόξα στο μεγάλο νικητή λαό μας!

Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες κατά του εχθρού και δόσανε τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!»

Ο λόγος του Winston Churchill