Ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ευθύνες της Τουρκίας στο ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη».
Όπως επανέλαβε δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητο κράτος και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό από τη στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί. «Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».
«Θα προασπίσουμε τα δικαιώματα μας»
Παράλληλα, υποστήριξε πως η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έκανε λόγο προάσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας και έριξε το μπαλάκι στην Τουρκία και το «παράθυρο» ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Την ίδια στιγμή είμαστε και προσηλωμένοι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που μας χωρίζουν και στην οικοδόμηση μιας σχέσης που θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και στον αμοιβαίο σεβασμό.
Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, για τις σχέσεις μας, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά, βεβαίως, και τη σημασία για την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».