Να διατηρήσει τα κέρδη που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα προτρέπουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την Κυπριακή πλευρά.
«Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις καλές τους υπηρεσίες» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος του ΣΑ, πρέσβης Λιού Λιεγί, συγχαίροντας την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον προσωπικό ρόλο του γγ και των δύο συνεργατών του, οι οποίοι, όπως είπε, εργάστηκαν ακούραστα προσπαθώντας να επιτύχουν συμφωνία.
«Επαναβεβαίωσαν τη συνεχή τους δέσμευση προς υποστήριξη των δύο πλευρών στις προσπάθειές τους να φτάσουν σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ», πρόσθεσε.
Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις
«Να προβληματιστούν για τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να επαναρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» προέτρεψαν την ελληνική και τουρκική πλευρά τα μέλη του ΣΑ.
Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Μάθιου Ράικροφτ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο κυπριακό και τις διεργασίες στο ΣΑ για το ψήφισμα, ενώ σύμφωνα με το Ραδιοφωνικού Ίδρυμα Κύπρου το σχέδιο ψηφίσματος ήδη έχει επιδοθεί στα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ.
«O γγ του ΟΗΕ έκανε μία απολύτως εξαιρετική δουλειά. Πήγε δύο φορές στο Κραν Μοντανά, την πρώτη δημιούργησε δυναμική (μομέντουμ) και έθεσε το πλαίσιο (landing zone) με μία δέσμη θέσεων και αρχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πακέτο για να συμφωνήσουν τα μέρη. Μετέβη επίσης για το τέλος των διαπραγματεύσεων» είπε ο Μ. Ράικροφτ.
Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του καθώς δε βρέθηκε κάποια συγκεκριμένη λύση, λέγοντας πως «αν και έφτασαν κοντά, δεν πέρασαν τη γραμμή τερματισμού», ενώ φάνηκε θετικός για το ενδεχόμενο μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο «κάποια στιγμή».
Στην ερώτηση σχετικά με το τι χρειάζεται για να έλθουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα σε σχέση με την παρουσία ή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και την επιβολή κάποιας διεθνούς δύναμης, ο Βρετανός αντιπρόσωπος είπε πως «αυτό ήταν ένα από μεγαλύτερα ζητήματα στο τέλος της διάσκεψης, όπου ο γγ του ΟΗΕ προσπάθησε να φέρει μαζί τα μέρη και σχεδόν τα κατάφερε».
Το αντίθετο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων
«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις εμπειρίες του Ν. Κοτζιά στο Κραν Μοντανά. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, και κυρίως την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη. Είχαμε τη δυνατότητα χτες να αναπτύξουμε την άποψη μας και για το συνέβηκε στο Κραν Μοντανά και για το πώς πάμε παρακάτω. Κακά τα ψέματα, ό,τι και να λέμε είναι γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει» ήταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ αμέσως μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως «η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμά μας για απελευθέρωση, αλλά η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος».
Παραδοχή Ειντέ για «συλλογική αποτυχία» στο Κραν Μοντανά
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπήρξε μια συλλογική αποτυχία» δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφερόμενος στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλοι νομίζουν πως έπραξαν το σωστό».