Τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες που διακινούνταν «έδειχναν» ως πιθανή ημερομηνία εξόδου της χώρας στις αγορές για δανεισμό, ακόμα και την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να βάλουν φρένο στα σενάρια, σημειώνοντας πως η έξοδος «θα γίνει με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του χρέους, και όχι με βάση τις φημολογίες».
Κατ' ουσίαν, το γεγονός πως την Πέμπτη συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και τη βιωσιμότητα του χρέους, μοιάζει πως έβαλε στον πάγο τις κυβερνητικές επιδιώξεις, τουλάχιστον προς ώρας. Όπως υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της η Ναυτεμπορική, υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το χρέος εκ νέου «μη βιώσιμο» από το ΔΝΤ, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να μην καταγραφεί το επιθυμητό επιτόκιο.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τρεις ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρει πως οι λόγοι της αναβολής επικεντρώνονται στο ΔΝΤ, θέτοντας την «επιστολή προθέσεων» που εστάλη από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα σε πρώτο πλάνο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσει ορισμένα από τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα πριν εκδώσει νέα.
Συγκεκριμένα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 4 δισ. ευρώ, εξού και η αναβολή για μετά τις 20 Ιουλίου. Παρ' όλα αυτά, μία από τις πηγές του οικονομικού μέσου αναφέρει πως το χρέος της χώρας θα παραμένει αρκετά υψηλό ακόμα και κατόπιν της αποπληρωμής στην ΕΚΤ, με την έκδοση νέων ομολόγων να παραμένει δύσκολη.
Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, εκτός από τη «δοκιμή» των αντιδράσεων των επενδυτών, είναι να πετύχει καλύτερο επιτόκιο από εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014. Υπενθυμίζεται πως στη δοκιμαστική εκείνη έξοδο, η τότε κυβέρνηση δανείστηκε με επιτόκιο της τάξης του 4,95%. Η κυβέρνηση Τσίπρα θέτει σήμερα ως στόχο τουλάχιστον το 4,50%, με τη Νέα Δημοκρατία και τον διεθνή τύπο να θέτει τον πήχη κοντά στο 2% για να θεωρηθεί επιτυχημένη η έξοδος.
Μάλιστα, σε δημοσίευμα της γερμανικής Badische Zeitung αναφερόταν την Τρίτη πως «ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή».
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και σχεδιάζουμε, όχι με βάση τη φημολογία ή τα δημοσιεύματα ή τις πιέσεις που μπορεί να δεχόμαστε, αλλά με μοναδικό κριτήριο τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τα κλειδιά της εξόδου
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η έξοδος στις αγορές θα κριθεί από τρία σημαντικά ζητήματα. Τόσο η στάση του ΔΝΤ και το επιτόκιο αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς και η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από χρηματοοικονομικούς οίκους αξιολόγησης, όπως η φημολογούμενη από τον οίκο Standard & Poor's που αναμένεται να το κάνει την Παρασκευή.
Η έξοδος, πάντως, στις αγορές, αποτελεί για τον διεθνή οικονομικό τύπο σημαντικό θέμα, καθώς με το ζήτημα ασχολήθηκε και το Reuters, που χαρακτηρίζει μία τέτοια εξέλιξη ως ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να φέρει εντυπωσιακή αλλαγή.
Το βρετανικό πρακτορείο επικαλείται κοινοτικούς αξιωματούχους για να υποστηρίξει πως θα απαιτηθεί μια σειρά από επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις και τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας. Σημειώνει την ανάγκη να εγγυηθεί η Αθήνα πως θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα χρηματοδοτήσουν την έξοδο στις αγορές.
Παρ' όλα αυτά, τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, καθώς από την Κομισιόν έχουν διαμηνύσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τους δέκα πρώτους μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να προέλθουν, όπως αναφέρει, από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια, καθώς επίσης και από τις αγορές.